Sevgi evlerinde kalan çocuklara ayrımcılık yapıldı

Dilan Esen

Üyelerini AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın atadığı Türkiye İnsan Hakları ve Eşitlik Kurumu (TİHEK) heyetinin Muş Lalesi Kız Çocuk Evleri Sitesi Müdürlüğü Ziyareti Raporu’na göre çocuklar idareye ulaşamıyor.

TİHEK’in 8 Haziran 2022’de yaptığı ziyarete ilişkin raporunda, kurumda 41 çocuğun koruma ve bakım altında bulunduğu belirtildi. Merkez bahçesinde çocukların zaman geçirebilecekleri herhangi bir alan olmadığına değinilen raporda, çocuklar arasında ayrımcılık yapıldığı görüldü.

Raporda, çocukların herhangi bir talep ya da şikâyetleri olduğunda öncelikle bakım personeline söyledikleri, bazı konuları bakım personelinin grup sorumlularına aktarmadıkları ve bu sorunlarının çözümsüz kaldığı aktarıldı. Çocukların yaşadıkları bazı sorunları idareye aktaramadıklarına dikkat çeken raporda, sadece akademik başarısı yüksek olan çocukların idare ile iletişim kurabildiği belirtildi.

Raporda, şöyle denildi: “Kendileriyle görüşme yapılan çocuklarca, merkeze daha önce Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’ndan müfettiş geldiği, müfettiş ile görüşmelerinde bakım personelinin kısıtlayıcı davranışlarda bulunduğu belirtmiş, bu hususta İdare ile yapılan görüşmede bakım personelinin bu tutum ve davranışının farkında olduklarını, ancak çocuklardan idareye böyle bir sorun aktarılmadığı ifade edilmiştir. Merkezde bulunan çocuklarca, idare ve bakım personelinin kendilerini, haklarında tutanak tutma suretiyle disipline etmeye çalıştıkları belirtilmiş, idarece disiplin sağlamak amacıyla tutulan tutanakların birçoğunun kayda alındığı ancak çoğunlukla işlem yapılmadığı ifade edilmiştir.”

DİSİPLİN İÇİN TUTANAK

Ayrıca raporda, şu ifadeler de kullanıldı: “Görüşme yapılan çocuklarca, İdare tarafından bir olay üzerine dışarı çıkmama gibi kısıtlamalar uygulandığı ancak bu kısıtlamaların sadece olayla ilgisi olan kişilere değil merkezdeki tüm çocuklara uygulanmak suretiyle hepsinin cezalandırıldığı, kısıtlamaya sebep olayın ne olduğu konusunda kendilerine herhangi bir bilgi verilmediği ifade edilmiştir.”