Sağlık emekçileri pandemi nedeniyle yaşamını yitiren meslektaşlarını andı. Birçok ilde yapılan açıklamalarda hükümetin “eksik, yanlış ve tutarsız” politikalarına tepki vardı.

Sevgi, özlem, yas, öfke bir arada

Yaren ÇOLAK

Pandemiyle geçen bir yılda ülkede 385’i sağlık emekçisi olmak üzere 30 bine yakın yurttaş yaşamını yitirdi. Emek ve meslek örgütleri dün birçok ilde eylemler yaparak Covid-19 nedeniyle hayatını kaybeden meslektaşlarını andı, süreci yönetemeyen hükümeti protesto etti.

İstanbul’da Türk Tabipleri Birliği (TTB), İstanbul Tabip Odası (İTO), İstanbul Dişhekimleri Odası, İstanbul Eczacı Odası, İstanbul Veteriner Hekimler Odası, Devrimci Sağlık-İş, Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) ve Tüm Rad-Der’in çağrısıyla ortak bir basın açıklaması yapıldı. Prof. Dr. Cemil Taşçıoğlu Şehir Hastanesi (Okmeydanı EAH) önünde yapılan açıklamada, hayatını kaybeden sağlık emekçilerinin fotoğrafları taşındı; “Eksik, Yanlış, Tutarsız Politikalar, ‘Başarı Hikâyesi Uğruna Yitirilen Hayatlar… Sevgi, Özlem, Yas ve Öfke!” pankartı açıldı.

İTO Yönetim Kurulu üyesi Dr. Osman Öztürk, “Pandeminin birinci yılında, kaybettiğimiz meslektaşlarımızı, yurttaşlarımızı anmak için buradayız. Şairin ‘Günler ağır, günler ölüm haberleriyle geliyor’ dediği gibi, 365 gün boyunca her gün ölüm haberleriyle uyandık. Arkadaşlarımızı, meslektaşlarımızı, yurttaşlarımızı kaybettik. Tespit edebildiğimiz kadarıyla 385 sağlık çalışanını ve bakanlık açıklamasına göre 30 bine yakın yurttaşımızı kaybettik ki gerçek rakamın bunun 3 katı olduğunu biliyoruz” dedi.

İŞÇİ SINIFI HASTALIĞI

TTB Merkez Konseyi Başkanı Prof. Dr. Şebnem Korur Fincancı ise şunları söyledi:

“Önlenebilir bir hastalıktan kaybettik insanlarımızı. Neoliberal ve patriarkal kapitalizmin döşediği taşlarla dünyayı tahrip ederek bizi bugüne getirdiler ve Covid-19 her zaman olduğu gibi bir işçi sınıfı hastalığı oldu. Bugün birinci yıl değerlendirmesini paylaşırken çok çarpıcı bir gerçeklik vardı; yitirdiğimiz hekimlerin 3’te biri işyeri hekimiydi. Bir işçi sınıfı hastalığı olan Covid-19, en çok işçi sağlığı alanında çalışan meslektaşlarımızı vurmuştu. Sonuçta bu bir işçi sınıfı hastalığı, çözüm de bizlerin, emekçilerin ellerinde. Dünyayı daha fazla tahrip etmelerinin önüne geçerek, neoliberal, patriarkal kapitalizme karşı mücadele ederek bu pandeminin ve bundan sonra olacakların da önüne geçmemiz mümkün. Toplumsal bir dayanışmaya ihtiyacımız var.”

sevgi-ozlem-yas-ofke-bir-arada-851475-1.

YORULDUK, TÜKENDİK

Sağlık meslek örgütlerinin çağrısıyla Ankara Gazi Üniversitesi Hastanesi önünde de anma etkinliği düzenlendi. Yapılan açıklamada, “Yaşanan can kayıplarının önemli bir bölümü, zamanında alınan doğru kararlarla önlenebilirdi. En temel hakkımız olan yaşam hakkımızın bilimsellikten, şeffaflıktan uzak, ekonomik ve siyasi kaygıların yön verdiği kararlarla hiçe sayılması bizi dehşete düşürdü. Yorulduk, tükendik, öldük. Canlarımızı kaybettik! Yitirdiğimiz mesai arkadaşlarımızı ve yurttaşlarımızı yüreğimizde hissederek taleplerimizi haykırmaya devam edeceğiz” ifadeleri kullanıldı.

Düzce’de yapılan anmada ise sağlık emekçileri, “Ölmek istemiyoruz, yaşamak ve yaşatmak istiyoruz” pankartı açtı. SES Düzce İl Temsilcisi Cemal Yılmaz, “Ne kaybettiklerimizi unuturuz ne de mücadelemizden vazgeçeriz. Bize verilen sözlerin tutulmasını istiyoruz” dedi.