İçişleri Bakanlığı, göçmenlere yönelik şiddet olaylarının yaşandığı Altındağ’da 4 binin üzerinde göçmeni farklı ilçelere nakletti. GAR Başkanı Çorabatır “Sosyal ve ekonomik sorun yaşayacaklar” ifadelerini kullandı.

Seyreltme projesi sorun yaratacak

Milyonlar açlık sınırında yaşam mücadelesi verirken topluma her gün pompalanan milliyetçi politikalar nedeniyle göçmenlere karşı da öfke oluşturuluyor. Son olarak İçişleri Bakanlığı’nın yürüttüğü ‘Seyreltme’ projesi kapsamında Ankara Altındağ’da binlerce Suriyeli göçmen yaşadıkları yerden başka ilçelere gönderildi.

Ankara Altındağ’da geçen yıl 10 Ağustos'ta 18 yaşındaki Emirhan Yalçın 2 Suriyeli tarafından bıçaklanarak öldürüldü. Olayın ardından Suriyeli göçmenlere yönelik şiddet olayları yaşandı, dükkanlar, araçlar yakılırken konutlara zarar verildi. Bunun üzerine İçişleri Bakanlığı, ‘seyreltme’ adı altında proje geliştirerek göçmenleri yoğunlaştığı ilçelerden farklı yerlere göndermeye yönelik adımlar atmaya başladı. Altındağ’da ‘seyreltme’ projesi kapsamında 4 bin 514 Suriyeli, ilçeden başka yerleşim yerlerine nakledildi, Suriyelilerin kullandığı 309 metruk bina yıkıldı, 177 iş yeri kapatıldı. Yer değişikliğinin, mahalle düzeyinde, belirlenen oranlar üzerinde yabancı yerleşim tespit edilmesi halinde gerekli teşvikler sağlanarak gönüllülük esasına dayalı gerçekleştirildiği belirtildi. Altındağ'da pilot olarak uygulanan projenin tüm illerde yaygınlaştırılacağı belirtildi.

10 BİN BARAJI KONDU

Göç İdaresi Başkanlığı'ndan yapılan bilgilendirmede, Altındağ'da pilot olarak uygulanan projenin tüm illerde yaygınlaştırılmasının hedeflendiği belirtilerek, "Başta 10 binden fazla yabancının bulunduğu illerde sosyal tansiyonun ve güncel gelişmelerin hızla takip edilebileceği mekanizmalar kurulmakta, mahalle düzeyinde belirlenen oranların üzerinde yabancı yerleşiminin tespit edilmesi halinde çeşitli araçlarla gerekli teşvikler sağlanarak rızaya dayalı yer değişikliklerinin gerçekleşmesi sağlanmaktadır. Pilot çalışma Altındağ ilçesinde başlatılmış olup, edinilen saha tecrübesi ve alınan başarılı sonuçlar gözetilerek uygulamanın tüm illerde yaygınlaştırılması hedeflenmektedir" dendi.

SORUN YAŞAYACAKLAR

Göç Araştırmaları Merkezi Başkanı Metin Çorabatır, ‘Seyreltme’ projesiyle yerlerinden edilen göçmenlerin ekonomik ve sosyal sorunlar yaşayacağını belirtti. Çorabatır, göçmenlerin genellikle ucuz işgücü olduğunu ve iş bulabilecekleri sanayi siteleri etrafındaki ilçelerde yoğunlaştığını söyledi. Altındağ’ın aynı zamanda kentsel dönüşüm alanı olduğunu ve burada oldukça ucuza gecekondu kiralayabildiklerini aktaran Çorabatır, buradan ayrılan göçmenlerin Mamak ve Keçiören gibi yerlerde yoğunlaştığını ancak ev ya da iş bulmakta zorlandıklarını ifade etti.

Toplum içerisinde göçmenlerle ilgili ortaya çıkabilecek gerginliğe karşı entegrasyon politikaları geliştirilmesi gerektiğini vurgulayan Çorabatır bunun partiler üstü olduğunu, siyasi malzeme yapılmaması gerektiğini aktardı. Göçmen sorununu oy kaygısıyla seçmen kazanma aracına dönüştürülmesinin yanlış olduğunun altını çizen Çorabatır bu durumun gerginliği artıracağını vurguladı.

İKAMET ALINMAYAN BÖLGELER VAR

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu da geçici koruma statüsünde 3 milyon 700 bin Suriyeli bulunduğunu söylemişti. Soylu, "Bazı bölgelerde yüzde 25’in üzerinde Suriyeli nüfusu var. Bu ölçeğe göre bir daha buraya ikamet almama sınırı koyduk. Sadece Suriyeli değil hiçbir yabancı almıyoruz" demişti.