Sezon bitti, turizm işçileri işsiz kaldı

BİRGÜN EGE

Koronavirüs salgını ve ekonomik kriz nedeniyle turizm emekçileri zor durumda. İŞ-KUR verilerine göre; 1 milyon 120 bin turizm işçisi bulunurken, turizm sezonunun bitmesiyle de büyük bir çoğunluğu işsiz kaldı. Öte yandan son dönemde dövizin artmasıyla beraber turizmci de borç batağına girdi. 2022 yılında yeni bir finansman modeli ortaya konulmaması halinde otel ve işletmelerin havlu atarak ya bankaların eline geçeceği ya da satılacağı gündeme geldi. Turizm emekçileri de yaşadıkları sıkıntılardan ve önlerini görememelerinden dolayı sektör değiştirmeye başladı.

Turizm işçilerinin yaşadıkları sorunları Meclis’te gündeme getiren CHP Muğla Milletvekilli Süleyman Girgin, “Sektör çalışanları sendika ve toplu iş sözleşmesi hakkından mahrumdur. Sektörde ücretler çok düşüktür, kayıt dışı uygulamalar yaygındır. Çalışma şartları düzensiz ve çalışma saatleri yüksektir. İşgücü devir hızı yüksektir. Çalışanlar sosyal güvenceden yoksundur’’ dedi.

SEKTÖRDE KAYIT DIŞI ÇALIŞMAYI ÖNLEYİCİ ÇALIŞMANIZ VAR MI?

Girgin, şunları söyledi: “Pandemide turizm emekçilerini sahipsiz bırakıldı. Turizm sezonunun bitmesiyle de Muğla ve diğer yerlerde birçok işçi işsiz kaldı, sezonun kapanmasıyla açlığa, işsizliğe ve yokluğa mahkûm edildiler, hepsi borç batağında, birçoğu alan değiştiriyor; kimi inşaatlarda işçilik yapıyor kimi tarla işleri yapıyor. Turizm sektörü işçileri, iş akitlerinin askıya alınması sonucu mevsimlik sezon işçiliği gibi sebeplerle ödeneklerden faydalanamıyorlar.”