Devlet Hava Meydanları İşletmeleri (DHMİ) tarihinin en büyük işi’ olarak tanımlanan Sabiha Gökçen Havalimanı (SGH) Gelişim Projesi ihalesini dün 1 milyon 397 bin bedel karşılığında MAKYOL firması “kazandı”. İhaleye katılımları birer formaliteden ibaret olan diğer firmalar 22 Nisan’da belirlenmiş ve ihalenin 17/25 Aralık yolsuzluk tapelerinde de adı geçen MAKYOL’a verileceği belli olmuştu. Gazeteniz BirGün de dünkü sayısında yaptığı haberde akrostiş yöntemiyle MAKYOL’un adını açıklamıştı.

Tapeler yüzünden iptal edilmişti

Kaynağı Savunma Sanayii Müsteşarlığı tarafından sağlanan 2 milyar TL’lik yatırım bütçeli ihale 17/25 Aralık yolsuzluk tapelerinde adları geçen müteahhitlere yönelik tepkiler nedeniyle iptal edilmişti. Tapelerde ihaleye giren Cengiz İnşaat’ın sahibi Mehmet Cengiz’in “milletin a.k.” ifadesi de geçiyordu.

2014 yılında 2 etaba bölünen projenin birinci etabı aynı yıl 19. Madde’den açık ihale edilmiş, yaklaşık yüzde 40 tenzilatlı olarak 2015 yılında inşaata başlanmıştı. Halen 1. Etap işlerin yapımına devam ediliyor. Daha az teknik, ama bütçe açısından daha pahalı olan 2. Etap işlerin ihalesi ise açık ihale yöntemiyle değil bu kez davet usulü ile yapılarak 21B maddesinden ihaleye açıldı. Uzmanlar birinci etabın devamı niteliğindeki ihalenin de 21B yerine yine 1. Etap gibi ihale edilmesi durumunda kamunun en az 500 milyon TL kazancının olacağını ileri sürüyorlar.

Neden davet usulü?

Kaynağın mühendislik gerektirmeyen dolgu faaliyetlerinde kullanılacağı belirtilen projede sadece bir pist ve paralel bağlantıları ile yeni kule inşa edilecek, bu nedenle ihalenin davet usulü ile yapılmasındaki zorunluluk ya da aciliyetin ne olduğu merak konusu. Mevzuata göre yatırım programına alınmış işler 19. Madde’den , yatırım programına alınmamış, doğal afet ve benzeri gibi acil durumlarda da çok nadir olmakla birlikte süreci aşmak için 21B Maddesi’den ihaleler tercih ediliyor. SGH projesinde zorunluluk ya da aciliyet olmamasına rağmen 21B Maddesi’nden ihale açılması dikkat çekiyor.

Yasaya aykırı

Konunun uzmanları yatırım programında olan bir projenin 21B’den ihale edilmesinin yasalara aykırı olduğunu ileri sürüyor. Projenin üç yıl içinde tamamlanacağının belirtildiğini vurgulayan uzmanlar acil olduğu için ihaleyi 21B’den yapanların acilse neden üç yıllık bir süre belirlediğinin de anlaşılmaz olduğunu kaydetti.