CHP’li Milletvekili Sevda Erdan Kılıç, SGK’nin toplam 429.5 milyar TL’ye ulaşan bütçe açığına ilişkin araştırma komisyonu kurulması için önerge verdi. Kılıç, “Hazine’nin devlet katkısını ödememesi halinde yakın gelecekte kıdem tazminatı, emekli aylık ve ödeneklerinin ödenmemesi, vatandaşların sağlık hizmetinden yararlanmasında sorunların yaşanması kuvvetle muhtemeldir” uyarısında bulundu.

SGK’de bütçe açığı artıyor: Emekli aylıkları ve sağlık hizmetleri tehlikede!

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İzmir Milletvekili Sevda Erdan Kılıç, Sosyal Güvenlik Kurumu’nun (SGK), AKP iktidarları döneminde toplam 429.5 milyar TL’ye ulaşan bütçe açığı nedeniyle iflasın eşiğine geldiğini söyledi. Kılıç, konunun siyasi polemik malzemesi yapılmadan, alınması gereken tedbirlerin belirlenmesi ve TBMM'de araştırma komisyonu kurulması için önerge verdi.

ANKA’da yer alan habere göre, Sevda Erdan Kılıç’ın hazırladığı ve CHP milletvekillerinin imzasıyla TBMM’ye sunulan önergede, 2019 yılı toplam bütçesi 464,6 milyar TL olan SGK’nın yüksek bütçeli kamu kurumlarından birisi olduğunu kaydedildi. Önergede, SGK’deki kara delik ve yaşanan sorunlar nedeniyle, yakın gelecekte kıdem tazminatı, emekli aylık ve ödeneklerinin ödenmemesi, yurttaşların sağlık hizmetinden yararlanmaması tehlikesi ile karşı karşıya kalınacağına dikkat çekildi. Sevda Erdan Kılıç, konunun siyasi polemik malzemesi yapılmadan, bir an önce Meclis tarafından araştırılarak, alınması gereken tedbirlerin belirlenmesini talep etti.

GELİR-GİDER DENGESİZLİĞİ ARTIYOR

Kılıç, SGK’nin gelir-gider dengesizliğinin kronik olarak arttığını kaydederek AKP iktidarı döneminde, SGK’da 429.6 milyarlık kara delik oluştuğunu belirtti.

Kurumun mali istatistiklerine göre; 2018 yılında 15,7 milyar TL olan SGK bütçe açığının, 2019 yılında 39,9 milyar TL’ye yükseldiğini vurgulayan Kılıç, SGK’nın bütçe açığının 2020 yılında ise 60 milyar TL’nin üzerinde gerçekleşmesinin beklendiğini aktardı.

SGK’nin içinde bulunduğu ekonomik çıkmazın bir an önce düzeltilememesi durumunda, yurttaşların emekli aylık, ödeme ve kıdem tazminatı ile sağlık hizmetlerinden yararlanamaması gibi tehlikelerin oluşabileceğini kaydeden Kılıç’ın önergesi şöyle:

“5510 sayılı Kanun’un 81. maddesi gereği Hazine, Sosyal Güvenlik Kurumuna toplanan primlerin dörtte biri oranında miktarı devlet katkısı olarak ödemek zorundadır. Ancak, SGK 2019 Faaliyet raporunda; Hazine’nin malullük, yaşlılık ve ölüm sigortaları ile genel sağlık sigortası primi için ödemesi gereken devlet katkısını Kurum’a ödemediği görülmektedir. Bu durumun, sehven mi veya teknik bir sorundan mı yoksa Hazine’deki finansal sıkıntıdan mı kaynaklandığı ile ilgili şimdiye kadar kamuoyuna herhangi bir açıklama yapılmamıştır. Bu durumun devam etmesi halinde, sağlık ve emeklilikte tehlike çanları çalacaktır, ekonomideki durgunluğun neden olduğu sosyal güvenlikteki açıklar artık kapatılamaz hale gelecektir.

EMEKLİ AYLIKLARI VE SAĞLIK HİZMETLERİ İÇİN UYARI

Hazine’nin devlet katkısını ödememesi halinde yakın gelecekte kıdem tazminatı, emekli aylık ve ödeneklerinin ödenmemesi, vatandaşların sağlık hizmetinden yararlanmasında sorunların yaşanması kuvvetle muhtemeldir. İktisat profesörlerinin bile durumu yorumlamakta zorlandığı bu çarpık ekonomik sistemde, hükümet normal iktisat kuralları yerine torba yasalarla iş yapmakta, borçlanma limitlerini sürekli artırarak durumu yürütmeye çalışmaktadır.”