EYT’lilere ilişkin yasa tasarısının TBMM’den geçmesinin ardından yurttaşlar SGK önlerinde uzunca kuyruklar oluştururken iktidara yakın kişiler için emeklilik işlemlerinin hızla tamamlanması için özel bir birim kurulduğu ortaya çıktı.

SGK’de iktidara yakın kişilerin emeklilik işlemleri için 'özel birim' kuruldu!

Emeklilikte yaşa takılanlar (EYT), emekli olmalarına imkân tanıyan yasanın Meclis’ten geçmesinden bu yana yurttaşlar, Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) önünde uzun kuyruklar oluştururken kurumda iktidara yakın kişilerin emeklilik işlemleri için özel bir birim kuruldu.

ANKA’dan Esra Alus’un haberine göre, SGK’de emeklilik işlemleri için özel bir birim kuruldu. Bu birimde çalışan personel için özel bir oda tahsis edildi.

SGK emekçilerinin “VİP” olarak tanımladıkları bu alanda ise sadece Cumhurbaşkanlığı, bakanlıklar ve TBMM’den özetle iktidara yakın kişilerden gelecek emeklilik başvurularının hızla sonuçlandırılmasına başlandı. Hatta bu birimde SGK’de çalışan personelin kendi emeklilik işlemlerinin dahi yapılmasına izin verilmiyor.

sgk-de-iktidara-yakin-kisilerin-emeklilik-islemleri-icin-ozel-birim-kuruldu-1138626-1.

ÇALIŞANLAR AYDA 70 İLA 100 SAATE VARAN MESAİ YAPMAK ZORUNDA KALDI

EYT ile ilgili düzenlemeleri içeren düzenlemenin yasalaşması ile SGK çalışanlarının iş yükü de arttı. Normal şartlarda da iş yükü fazla olan SGK’de bir süredir EYT başvuruları nedeniyle personel hafta içi ve hafta sonu fazla mesaiye kalıyor.

SGK emekçileri, bir süredir Türkiye’nin dört bir yanında yaşadıkları zorlukları kamuoyuyla paylaşarak üzerlerinde aşırı baskı olduğunu, tehdit ve gözdağıyla fazla çalışmaya zorlandıklarını belirten SGK emekçileri, "Aldığımız mesai, çay kahve, su, yemek ve yol parasını dahi karşılamıyor" diyor.

Büro Emekçileri Sendikası’na (BES) yöneticilerinin daha önce yaptıkları hesaplara göre, kurumun açıkladığı ortalama mesai saati 50. Ancak işin yetişmesi için cumartesi günleri 8 saat, günlük de 3 saat ayda 70 ila 100 saate varan mesai yapılıyor. Sosyal güvenlik emekçisinin ortalama 750 lira kadar emeğin karşılığında bir mesaiden hak kaybı var.

MESAİDEKİ PERSONELE VERİLEN KUMANYA TEPKİ ÇEKMİŞTİ

Öte yandan, EYT emeklilik işlemleri için SGK merkezlerinde hafta sonu mesaisi yapan personele cumartesi günü öğle yemeği olarak arasında zar gibi bir peynir, iki dilim domates ve yarım biberden ibaret ekmek ve bir ayrandan ibaret kumanya verilmişti. Çalışanlar, buna ilişkin de rahatsızlıklarını dile getirmişti.