Sosyal Güvenlik Kurumu, İzmir'de mülk sahibi olduğu dükkânlara yüzde 122,93 oranında zam yaptı. Kira artış oranına tepki gösteren esnaflar, "Bu kiraları ödeyecek gücümüz yok" diyerek zammın geri çekilmesini talep etti.

SGK’den esnafa yüzde 123 zam: Kirayı ödeyecek gücümüz yok

Aycan KARADAĞ

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), İzmir’in Konak ilçesinde yer alan Rant Tesisleri’ndeki dükkânlarının yeni yıl kiralarına yüzde 122,93 zam kararı aldı. TÜİK'in enflasyonu yüzde 64,27 olarak açıklamasına rağmen SGK'nin mülk sahibi olduğu dükkânlarda uyguladığı zam oranı esnafın tepkisini çekti.

SGK esnafı kapalı dükkanlarının cam ve kepenklerine "Bizler ticarethaneyiz, darphane değiliz", "Evimize ekmek götürmek istiyoruz. Yüzde 122,93 kira artışına hayır" gibi afişler asıldı. Pandemi döneminde kalan kira borçlarını dahi daha bitirmediklerini belirten esnaflar, yetkililerden çözüm bekliyor.

"YETKİLİLERDEN ÇÖZÜM BEKLİYORUZ"

Yapılan fahiş kira zammını kabul etmediklerini belirten esnaf, “SGK Rant tesisleri esnafı olarak yapılan bu kira zammı kabul etmiyoruz. Yüzde 122,93’lük zam hepimizin belini büker. Bu şartlarda bırakın evimize ekmek götürmeyi eve kendimiz gidemeyiz. Çünkü psikolojimiz bozuldu. Mevcut şartlarda ev kiralarına en fazla yapılan yüzde 25 artış, bize de uygulansın. Bu şartlarda bir kira artışı talep ediyoruz. Hükümetimiz lütfen yanımızda olsun. Bizim artık dayanacak gücümüz kalmadı. Hepimizin zaten yeterince kira borcu var. Mevcut kira borçlarımızı ödeyemezken yüzde 122,93 artışla yeni kiraları nasıl ödeyelim. Psikolojimizi kaybettik, iyi değiliz. Yetkililerden çözüm bekliyoruz" değerlendirmesinde bulundular.

Kira artışından geri adıl atılmasını beklediklerini, bu olmazsa kepenk indireceklerini belirten esnaf, “Kira artışından geri adım atılmazsa, dükkânlarımızı bugün olduğu gibi kapatıp evimize gideceğiz. Ama çözümün kapatmaktan da geçmediğini de biliyoruz. Çözüm halka, vatandaşa, esnafa yardımcı olmak. Bize yardımcı olsunlar. Depremle birlikte biz de burada enkaz altında kaldık, bağırıyoruz, çığlık atıyoruz ama sesimizi, çığlımızı duyan yok. Keşke biz de ölseydik, kurtulsaydık. 4-5 yıldır neler çekiyoruz, kimse bilmiyor. Evlerimizde huzur kalmadı. Bankalarla sıkıntılar yaşıyoruz. Biz de huzurlu bir yaşam istiyoruz” dedi.

sgk-den-esnafa-yuzde-122-zam-kirayi-odeyecek-gucumuz-yok-1110057-1.

"KEPENK İNDİRECEĞİZ"

Bir diğer esnaf, "Dükkânların metre kareleri çok küçük. 8 buçuk-9 buçuk metre kareli dükkânlarda kirada kalıyoruz. Bu dükkânlardan 12-13 bin TL kira isteniyor. Çalışanlarla SSK’larla nasıl karşılayacağız bu kiraları. Kömürlük kadar yerlerden yüzde 122,93’lük zam istiyorlar. Destek bekliyoruz, yoksa hepimiz kapatıp gideriz. Makul oranda bir zam bekliyoruz. Böyle bir zam olur mu? Bugüne kadar dükkanlarımıza en fazla yüzde 10-25 aralığında yapılıyordu. Ama bu sene yüzde 122,93 zammıyla neye uğradığımızı şaşırdık. Yani şu an aylık kirası 6 bin TL olan bir dükkan yeni zamla birlikte aidatıyla beraber 13 bin TL olacak. Bir çalışanın gideri de 13 bin TL… Elektrik faturalarıyla birlikte aylık giderimiz 30 bin TL’yi buluyor. Kendimizi de sayarsak bu rakam 45 bin TL oluyor. Aylık kazancımız da yok gibi bir şey. Biz sadece günü kurtarmaya çalışıyoruz, ayakta kalmaya çalışıyoruz. Bizim bu giderle en az 4 bin TL ciro yapmamız lazım. Bu da kıta kıt geçinebilmek için gereken rakam… Bugün bu cironun dörtte birini bile yapamıyoruz. Bu artışla kimse kirasını ödeyemeyecek. En sonunda dediğim gibi kepenk indireceğiz" ifadelerine yer verdi.

"HİÇBİRİMİZİN YÜZÜ GÜLMÜYOR"

Bir diğer esnaf ise şöyle konuştu: “Bugün benim kira günüm. 9 buçuk metre kare dükkanın 5 bin 650 TL öderken, 13 bin TL’ye yakın bir rakam isteniyor. Bugün benim bu kirayı ödemem gerekiyor ama ben ödeyemeyeceğim. Çünkü o kirayı kaldıracak gücüm yok. Pasajımızda bugün dükkanlarımızı açamıyoruz. Sesimizin duyulmasını istiyoruz. Bu kadar küçük metre karelerde hiç zammın olmaması gerekiyor ama makul oranlarda olmasını beklerdik. Şu oranı görünce şok geçirdik. Para mı basıyoruz, ufacık esnafız. Biz burada çay kahve satarak ayakta kalmaya çalışıyoruz. Bu zammı ben ürünlerime yansıtsam ne olacak? İnsanların alım gücü yok. Altın satmıyoruz, içecek satıyoruz. Hepimizin durumu aynı, hiçbirimizin yüzü gülmüyor."