Soru: Kardeşim vefat etti yeşil kartlıydı. Ben de SGK’dan vefat yardımı alabilir miyim?

Cevap: SGK’nin yaptığı bu yardıma cenaze ödeneği denir. Bu ödenekten, iş kazası veya meslek hastalığı sonucu veya sürekli iş göremezlik geliri, malullük veya yaşlılık aylığı almakta iken veya kendisi için en az 360 gün malullük, yaşlılık ve ölüm sigortası primi bildirilmiş iken, ölen sigortalının hak sahipleri yararlanabilir.

Dolayısı ile öncelikle vefat eden kişinin sigortalı ve/veya emekli bir kişi olması gerekiyor. Bu da yeterli değil kardeşinin bu ödenekten yararlanabilmesi için ödenekten yararlanılacak sıralamaya uygun konumda olması gerekiyor. Çünkü bu ödenek öncelikle sigortalının eşine, yoksa çocuklarına, o da yoksa anne babasına, o da yoksa kardeşlerine verilir.

Siz sorunuzda müteveffa kardeşinizin yeşil kartlı olduğunu belirtiyorsunuz. Bu durumda sigortalı olmadığı da anlaşılıyor. Zaten bu durumda ödenekten yararlanmanız ne yazık ki mümkün değil.

Soru: İş arkadaşım geçen ay senelik izne ayrıldı. İzinli olduğu süre bayramdı. Şimdi ben hem arkadaşımın yerine işe geldim hem de bayramda çalıştım her ikisinin ücretini alabilir miyim?

Cevap: Genel tatillerde (Milli ve Dini bayramlar vb.) çalışan işçiye 1 yevmiye fazladan ödenir. Ayrıca toplu sözleşmelerinde ve/veya iş sözleşmelerinde olması koşulu ile yasada belirtilen bu tutarın üzerinde de ödemelerin yapılması mümkündür. Siz bayramda arkadaşınızın yerine işe geldiyseniz bu çalışmanızın karşılığının ücretinize ek olarak size ödenmesi gerekir.

Soru: Ben 4 yıldır satış elemanı olarak bir firmada çalışmaktayım. Piyasa şartlarından olsa gerek işyerim eleman atma hazırlığında. Tabii ki kıdemsiz ve tazminatsız. Şimdi bazı arkadaşlara çok tutarlıda olmasa ihtarlar gelmeye başladı. Ancak bu branşta çalışanlar olarak işten sonra işimiz gereğince günde birkaç saat bilgisayarda da çalışmalar yapmaktayız. 3. ihtarı vermek için neden bulmak çok kolay. Ancak işçi olarak biz işverenin bu tutumu karşısında ne yapabiliriz.

Cevap: İhtar konusu genellikle yanlış yorumlanıyor. İşveren ortada ihtar vermeyi gerektiren bir durum olmaksızın sırf işten çıkartmaya haklı bir gerekçe oluşturmak amacıyla ihtar veremez. Verse dahi bunun bir geçerliliği olmaz. Yani ihtarı gerektiren her somut olaya ayrı ayrı bakmak gerekir. Şayet size haksız yere ihtar verildiğini düşünüyorsanız bunu savunmanızda açıkça yazmalısınız. Ardından bu ihtarlar sonucu haksız olarak işten çıkartılırsanız yasal yollara başvurup, önce arabulucuya gider, ardından uzlaşma olmazsa iş mahkemesinde dava açarsınız.