SGK, diyabet hastası çocukları mağdur ediyor

BURCU CANSU

Halk arasında ‘şeker hastalığı’ olarak bilinen diyabet, sıklığı ve yarattığı sorunlar nedeniyle tüm dünyada olduğu gibi Türkiye’de de önemi gittikçe artan bir halk sağlığı sorunu olmaya devam ediyor. Halk arasında daha çok erişkinlerin sağlık sorunu olarak bilinmesine karşın ülkede 18 yaş altında 20 bin civarında Tip 1 diyabetli çocuk olduğu biliniyor.

14 Kasım Dünya Diyabet Günü dolayısıyla BirGün’e konuşan Diyabetli Çocuklar Vakfı Başkanı Prof. Dr. Şükrü Hatun, “Ülkemizde sürekli glukoz ölçüm sistemlerinin transmiter, sensör ve okuyucuları geri ödenme kapsamında değil. İnsülin pompası ve sarf malzemeleri ise kısmi olarak karşılanıyor. Sensörlü insülin pompası kullanan bir aile, ayda en az bin TL civarında cebinden ödeme yapmak durumunda kalıyor. SGK, bu malzemeleri ödeme kapsamına almalı” dedi.

İYİLEŞME MÜMKÜN DEĞİL

Tip 1 diyabeti önlemenin mümkün olmadığına değinen Hatun, şunları söyledi:

“Tip 1 diyabetli çocukların sağlıklı yaşamaları için tanı anından başlayarak ömür boyu glukoz değerlerinin izlenmesi gerekiyor. Yemekten önce, yemekten sonra ve gece... Bu sık kontroller hem çocuklar hem de aile için çok zahmetli bir süreci dayatıyor. Fakat gelişen teknoloji ile ‘Sürekli Glukoz İzlem Sistemi’ sayesinde sürekli cilt altı insülin vermeyi sağlayan ‘İnsülin İnfüzyon Pompası’ kullanılabiliyor. Bu çocukların sürekli parmaklarının iğne ile delinmesinin önüne geçiyor. Fakat Türkiye’de SGK ödeme kapsamında olmadığı için birçok çocuk bu teknolojiden faydalanamıyor. Bütün Tip 1 diyabetlilerin bu teknoloji ve sarf malzemelerini kolay bir şekilde elde etmesi gerekir. Sürekli şeker ölçüm cihazlarının her ay alınan sensör aparatları, insülin pompası ve üç ayda bir alınan pompa sarf malzemeleri de SGK kapsamına alınmalı.”