Ülkenin birçok kentinde 3 Şubat’tan bu yana sokağa çıkan SGK emekçilerinin iş yükü tahammül edilemez bir noktaya geldi. BES Genel Başkanı Bahadır Berdicioğlu, “Önümüzdeki süreçte greve hazırlanıyoruz” dedi.

SGK emekçileri greve hazırlanıyor
Fotoğraf: BirGün

Havva GÜMÜŞKAYA

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), çalışanları Büro Emekçileri Sendikası’nın (BES) çağrısıyla 3 Şubat’tan bu yana insanca yaşayacak ücret, ikramiye ve 3600 ek gösterge gibi talepleri için birçok ilde sokağa çıkıyor. EYT düzenlemesiyle sosyal güvenlik merkezlerinde yaşanan yoğunluk nedeniyle çalışanların artan iş yükünün tahammül edilemez bir noktaya ulaştığını belirten BES Genel Başkanı Bahadır Berdicioğlu, BirGün’e açıklamalarda bulundu.

Kendisinin de SGK çalışanı olduğunu belirten Berdicioğlu, temel sorunların yanına artan iş yükünün eklenmesiyle tablonun ağırlaştığını söyledi. “Sesimizi duyurana kadar eylemlerimize devam edeceğiz” diyen Berdicioğlu, SGK çalışanlarının üç temel sorununa dikkat çekti.

27 LİRALIK FAZLA MESAİ ÜCRETİ

EYT düzenlemesinin çıkarılması için verilen büyük mücadelenin parçası olduklarını anlatan Berdicioğlu, “Seçime kadar EYT’de aylıkların bağlanacağını söylüyorlar ama bunu yetiştirecek personel yok” ifadelerini kullandı. Berdicioğlu, SGK’nin mevcut çalışanlarının sadece 10 bininin bu düzenlemenin hayata geçirilmesi için çalışabildiğini ve bu sayının çok az olduğunu belirtti. Personel azlığı nedeniyle iş yoğunluğu yaşandığını bu nedenle de fazla mesai yapıldığını belirten Bedircioğlu, fazla mesai ücretinin azlığına vurgu yaptı:

“Fazla mesai ücretinin saati 27 lira. Ama cumartesi de gelinmesi isteniyor, haftaiçi mesaiden sonra da kalınması isteniyor. Personel servisleri gittikten sonra 27 lira zaten yol parasına gidiyor. Burada çok büyük bir haksızlık var. Emekçilerin yol ve yemek parası olmadan çalışması isteniyor. Biz bu durumun aşılması için mesai ücretlerinin artırılması ve yol-yemek ücretlerinin karşılanmasını istiyoruz. Aynı zamanda ek ödeme puan cetvelinde 100 puan artış istiyoruz. Bu da 3 bin 500-4 bin liraya yakın bir artışa tekabül ediyor. Ücretler yine yoksulluk sınırının altında kalıyor ama bu talebimiz de karşılanmıyor.”

Ayrıca fazla mesaide 50 saat sınırı olduğunu söyleyen Berdicioğlu, “Emekçiler, fazla mesai sonucunda en fazla ayda 1.350 lira alabiliyor. Onu da yalnızca EYT servislerinde çalışanlara veriyorlar” ifadelerini kullandı.

“Bir kamu işçisine fazla mesai sonucunda nerdeyse bir maaş fazla ücret veriliyor” diyen Berdicioğlu, SGK emekçilerinin iş yükünün yeni çıkarılan yapılandırma paketiyle bir kez daha artırıldığını söyledi: “Şimdi yeni bir yapılandırma paketi çıktı, BAĞ-KUR prim borçlarına yönelik. Bunu kim yapacak? Yine SGK emekçisinin başına yıkıldı. Bunlar çok uzun ve bürokratik işlemler, neredeyse bir sene sürüyor. Seçimden önce hemen bitsin istiyorlar. Böyle bir durum olamaz ki.”

10 YILLIK MAĞDURİYET

“SGK çalışanları diğer kamu kurumlarında çalışanlara göre daha az ücret alıyorlar” diyen Berdicioğlu, SGK emekçisinin hakkının verilmediğini belirterek şu ifadeleri kullandı: “Bizim bir tek ikramiye hakkımız vardı. 2012 yılında yayımlanan 666 sayılı Kanun Hükmünde Kararname ile yılda iki brüt asgari ücret tutarındaki ikramiye hakkımız kaldırıldı. Sendikamızın Anayasa Mahkemesi'ne başvurusu sonucu verilen iptal kararına rağmen 10 yıldır mağduriyetimiz giderilmedi.”

Sosyal güvenlik emekçilerinin geçmişe dönük mağduriyetlerinin yanı sıra bir de 3600 ek gösterge düzenlemesinin dışında bırakıldıklarını belirten Berdicioğlu, “SGK çalışanları 3600 ek göstergenin bütün yükünü taşıdıkları halde 3600 ek göstergeden yararlanamıyor. Burada ciddi bir adaletsizlik var” ifadelerini kullandı.

Emekçilerin iş bırakma eylemlerine başladığını belirten Berdicioğlu, “Diğer sendikalara da açık çağrımız var. Bu süreçte güçlerimizi birleştirme çağrısında bulunuyoruz. İş bırakarak uyarı eylemleri yaptık. Ancak önümüzdeki sürece ilişkin grev hazırlığımız var” dedi.

***

ARTIK YETER

BES’in eylemleri ise devam ediyor. BES Dersim Şubesi, SGK binası önünde yaptığı eylemle SGK emekçilerinin yaşadıkları sorunlara dikkat çekerek EYT ile artan iş yüküne karşı maaşlarda iyileştirme istedi. Şube Başkanı Sinan Ulu, "İnsan onuruna yakışır koşullarda çalışmak, insanca yaşamak istiyoruz" dedi. EYT ile ilgili düzenlemenin Meclis’ten geçerek yasallaşmasının ardından, SGK çalışanlarının iş yükününün 2-3 kat arttığını söyleyen Ulu, kimi kurumlarda iş yoğunluğu nedeniyle farklı isimler altında ek ödemelerin yapıldığını belirtti. Ulu “Adalet Bakanlığı çalışanları için adalet hizmetleri tazminatı, Sağlık Bakanlığı çalışanları için döner sermaye ödemeleri, Millî Eğitim Bakanlığı’nda ek ders ücretleri, belediye çalışanlarına denge tazminatı gibi. SGK doğumdan ölüme tüm vatandaşlarımıza hizmet vermekte olup Mevzuat yoğunluğu ve iş yükü açısından en yoğun kurumlardan biridir” dedi.