Yapılan EYT düzenlemesinin ardından SGK emekçilerinin iş yükleri arttı. Memurlar, İzmir ve Antalya’da iş bırakma eylemi gerçekleştirerek taleplerini açıkladı. Emekçiler taleplerin karşılanmaması halinde 6 Nisan tüm Türkiye’de greve çıkacak.

SGK emekçileri İzmir ve Antalya’da iş bıraktı

BirGün EGE

Sosyal Güvenlik Kurumu işçileri, Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) düzenlemesi ile artan iş yükü ile birlikte süregelen sorun ve talepleri için İzmir ve Antalya’da iş bırakma eylemi düzenledi. SGK emekçileri SGK İzmir ve Antalya İl Müdürlükleri önünde basın açıklaması yaptı. Emekçiler taleplerinin karşılanmaması halinde 6 Nisan günü tüm Türkiye’de greve çıkacakları belirtti.

Konak Eski Sümerbank önünde yapılan basın açıklamasına konuşan BES İzmir Şubesi Başkanı Mustafa Güven, EYT’nin çıkması ile birlikte iş yoğunluğu katbekat artarak geceli gündüzlü çalışmak zorunda kaldıklarını söyledi. SGK çalışanlarına, 51 liralık fazla mesai ücretinin reva görüldüğünü belirten Güven, “SGK çalışanına reva görülen akşam demeden hafta sonu demeden çalışmak ve ailesinden çoluğundan çocuğuna ayıracağı 50 saattir söz konusu olan. SGK çalışanı bu 50 saati aslında karşılıksız veriyor. Fazla mesaiye geldiğinden yol ve yemek parasını da kendisi karşılıyor. Öncelikle fazla mesai personel eksikliği nedeniyle ortaya çıkmaktadır. Başta EYT nedeniyle başvuruna tüm vatandaşlara daha iyi ve zamanında hizmet verebilmek için personel eksikliğinin acilen giderilmesi, SGK çalışanlarının taleplerinin yerine getirilmesi gerekiyor. SGK'da en az 5 yıl süre ile devam edecek bir iş yoğunluğundan bahsediyoruz” dedi.

Güven, “Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin yaptığı açıklamalarla EYT’liye yasal olarak imkansız olan sözleri en naif ifadeyle kamu zararı yaratmaktadır. SGK çalışanının sırtından verilen sözlerin muhatabı kendisidir. Buyursun 1 Nisan’da kendisi aylık bağlasın. Kimse vatandaşı alt yapısı oluşturulmadan, yeterli personel alınmadan yapılan EYT Yasası nedeniyle teknik ve bilimsel olarak 1 Nisan’da hatta aylarca aylık bağlamanın yetişmeyeceği konusunda uyarmamaktadır” diye konuştu.

sgk-emekcileri-izmir-ve-antalya-da-is-birakti-1144532-1.

Güven, BES olarak taleplerini şu şekilde sıraladı:

“-Sosyal Güvenlik Kurumu Emekçileri olarak 2012 yılında bu yana gasbedilen ikramiyelerimizi ve diğer ek ödemelerimizi geriye dönük istiyoruz.
-Sosyal Güvenlik Kurumu Ek Ödeme Yönetmeliğinde yer alan ek ödeme puanlarına 100’er puan eklenmesini istiyoruz.
-Ek gösterge düzenlemesinde 3600 kapsamı dışında bırakılan SGK çalışanlarına da 3600 ek gösterge istiyoruz.
-Aynı Hazine ve Maliye Bakanlığı’nda olduğu gibi, kurum içi uzmanlık kadrolarının ihdas edilmesini ve sosyal güvenlik tazminatı ödenmesini talep ediyoruz.
-Ücretsiz yemek hizmeti istiyoruz.”

“ARTIK YETER”

BES Antalya Şube Kadın Sekreteri Selma Güzel, “1999 depremi sonrasındaki kaosu fırsat bilinerek, sendikaların yoğun itirazına rağmen çıkarılan emeklilik düzenlemesinin yarattığı yaş mağduriyetini gidermek için çıkarılan ve hazırlık yapılmadan alelacele uygulamaya konulan düzenleme neticesinde Sosyal Güvenlik Emekçileri ağır bir angaryayla baş başa bırakılmış durumdadır. Bu yoğunluğun mevcut personelle karşılanması mümkün değildir. Başta Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı olmak üzere kurum yetkililerini acilen personel alımı yapmaya davet ediyoruz. Yıllarca devam eden EYT mağduriyeti ardından emekli maaşı alabilmek için çırpınan vatandaşın talebinin karşılanması, çıkarılan vergi ve prim aflarıyla beraber rutin işlerin de yetiştirilmesinin mümkün olmadığının altını bir kez daha çizerek bu ağır çalışma koşullarına artık yeter diyoruz” dedi.

HEM ÇALIŞANLAR HEM HAK SAHİPLERİ MAĞDUR

Sosyal Güvenlik Kurumu çalışanları ağır iş yükü, ek gösterge adaletsizliği ve ödenmeyen ikramiyeleri için İstanbul’da da iş bıraktılar. Büro Emekçileri Sendikası İstanbul şubeleri, Şişli Sosyal Güvenlik Merkezi ve Maltepe Sosyal Güvenlik Merkezi önlerinde açıklama yaptı. Açıklamada, idare tarafından personel eksikliğine rağmen hiçbir hazırlık yapılmadan EYT çalışmaları başlatıldığı ve hem çalışanların hem de hak sahiplerinin mağdur edildiği ifade edildi.

sgk-emekcileri-izmir-ve-antalya-da-is-birakti-1144557-1.

BES İstanbul 2 No’lu Şube başkanı Zeynep Kışlak Yıldırım ve İstanbul 3 No’lu Şube başkanı Salih Aksoy tarafından yapılan açıklamalarda, “EYT düzenlemesi kamuoyu ile paylaşılmadan 1 Ocak’ta hizmet borçlanmasına asgari ücrete gelen zam oranında artış olacağını duyan mağdurlar sosyal güvenlik merkezlerinin önünde uzun kuyruklar oluşturmuş, borçlanma taleplerini gerçekleştirmişlerdi. Bu durum dahi SGK çalışanlarının iş yükünü 2-3 kat artırırken, emeklilik taleplerinin başlaması ile tüm sosyal güvenlik merkezleri önü mahşeri kalabalığa dönüşmüş, yaşanan yoğunlukla beraber hem vatandaşlar mağdur edilmiş hem de SGK emekçilerinin iş yükü katmerlenerek artmış, daha da artacağı görülmektedir” denildi.

Açıklamalarda, “Kimi kurumlarda iş yoğunluğu nedeniyle farklı isimler altında ek ödemeler yapılmaktadır. Adalet Bakanlığı çalışanları için adalet hizmetleri tazminatı, Sağlık Bakanlığı çalışanları için döner sermaye ödemeleri, Millî Eğitim Bakanlığı’nda ek ders ücretleri, Belediye çalışanlarına denge tazminatı gibi. SGK doğumdan ölüme tüm vatandaşlarımıza hizmet vermekte olup Mevzuat yoğunluğu ve iş yükü açısından en yoğun kurumlardan biridir” ifadelerine yer verilirken, bir an önce fazla mesai ücretlerinde düzenleme yapılması, ikramiyelerin ödenmesi, SGK çalışanının 3600 ek gösterge kapsamına alınması ve ek ödeme puanlarına 100'er puan eklenmesi istenildi.