BES, yurdun birçok yerinde SGK çalışanlarının hak kayıplarını ve mağduriyetlerini protesto etti: “Çalışanları mağdur eden hukuksuzluğa son verilsin.”

SGK emekçisi ‘artık yeter’ diyor

Haber Merkezi

Büro Emekçileri Sendikası (BES), Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) düzenlemesiyle artan iş yükünü, hak kayıplarını protesto etmek ve taleplerini açıklamak için İstanbul başta olmak üzere birçok ilde Sosyal Güvenlik Kurumu merkezleri önünde basın açıklamaları yaptı. Açıklamalarda iş yoğunluğu dile getirilerek SGK çalışanlarının kamuda en düşük maaşı aldığı belirtildi. Birçok ilde ortak basın açıklaması yapan BES ikramiye, mesai ücretlerinin artırılması ve 3600 ek gösterge taleplerini sıraladı.

EYT’de gerekenlerin yapılmasında geç kalındığını ve mağduriyetlere sebep olunduğunu kaydeden BES üyelerinin yaptığı açıklamada, “İktidar seçim arifesinde inkâr ettiği EYT ile ilgili geri adım atmak zorunda kaldı. Düzenleme kamuoyu ile paylaşılmadan 1 Ocak’ta hizmet borçlanmasına asgari ücrete gelen zam oranında artış olacağını duyan mağdurlar sosyal güvenlik merkezlerinin önünde uzun kuyruklar oluşturdu ve borçlanma taleplerini gerçekleştirdi. Bu durum dahi SGK Emekçilerinin iş yükünü 2-3 kat artırırken, emeklilik taleplerinin başlaması ile beraber oluşacak iş yükünün nasıl olacağını, nelerle karşılaşılacağını hem SGK emekçileri hem de talepte bulunan sigortalılar büyük bir kaygı ile bekliyor” ifadeleri yer aldı.

SGK İŞÇİSİ ‘ARTIK YETER’ DİYOR

SGK çalışanların EYT düzenlemesinin ardından ağır iş yükü ile karşı karşıya bırakıldığı belirtilen açıklama şöyle denildi: “SGK yılda ortalama 400 bin emeklilik işlemi gerçekleştiriyor. Bakan’ın açıklamasına göre EYT düzenlemesi ile 2,5 milyon kişinin bundan faydalanacak. İlk başta açıklanan 5000 prim gün vaadinin değişmesiyle düzenlemenin kapsamının ne olacağı da ayrı bir merak konusu. Bu durumda oluşacak yoğunluğun mevcut personelle karşılanması çok büyük sıkıntılara neden olacaktır. Sürekli çıkarılan vergi ve prim aflarıyla beraber diğer işlerini de yetiştirmek için zaten gece gündüz demeden çalışan SGK işçileri ‘artık yeter’ diyor.”

HUKUKSUZLUK DEVAM ETTİ

“SGK personeli kamu kurumları arasında en düşük ücretle çalıştırılıyor” denilen açıklamada “Tamamı üniversite mezunu olan, yıllarca KPSS’ye hazırlanarak yüksek puanlarla Kuruma ataması yapılan SGK Emekçileri açlık sınırındaki bir ücretle 85 milyona hizmet veriyor. 2012’de yayımlanan 666 sayılı Kanun Hükmünde Kararname ile daha önceden SGK işçisinin aldığı yılda iki asgari ücret tutarındaki ikramiye ile kimi ek ödemeler “eşit işe eşit ücret” adı altında kaldırıldı. O dönem sendikamız öncülüğünde Anayasa Mahkemesi’ne yapılan başvuru sonucu, KHK çıkarmak için Türkiye Büyük Millet Meclisi’nden alınan yetki kanununda, çalışanların ekonomik haklarını düzenlemeye dair bir yetkinin bulunmadığı, ayrıca yasayla verilen bir hakkın kanun hükmünde kararname ile kaldırılamayacağı belirtilerek tekrar düzenleme yapılması en üst mahkeme tarafından karar altına alındı. Ancak, SGK bir düzenleme yapmadı. Bu konuda defalarca eylem yapmış, mahkemelere başvurulmuş, kimi illerde ilk derece mahkemeler kazanmış olsak da hukuksuzluk devam etti” ifadeleri kullanıldı.

SGK ÇALIŞANLARININ TALEPLERİ

Yapılan ek gösterge düzenlemesinde 3600 ek gösterge kapsamı dışında bırakıldıklarını kaydeden SGK çalışanları EYT düzenlemesi ile mağduriyetlerinin belirterek taleplerini şöyle sıraladı:

• 2012’de hukuksuzca kesilen ve mahkeme kararına rağmen halen ödenmeyen ikramiyelerin ve diğer ek ödemelerin geriye dönük verilmesi,

• SGK ek ödeme yönetmeliğinde yer alan ek ödeme puanlarına 100’er puan eklenmesi,

• Ek gösterge düzenlemesinde 3600 kapsamı dışında bırakılan SGK çalışanına 3600 ek gösterge verilmesi,

• Kurum içi uzmanlık kadrolarının ihdas edilmesi ve sosyal güvenlik tazminatı ödenmesi,

• Ücretsiz yemek hizmeti,

• İnsan onuruna yakışır çalışma koşulları.