İzmir’de SGK’nin dükkânları işleten ve pandemide iş yapamadığı için kirasını ödeyemeyen esnaf, tebligat şoku yaşadı. 15 gün süre verilen esnaf Salman, "Açamadığımız ayların faizleri bile isteniyor" diyerek tepki gösterdi.

SGK esnafa hacze geliyor

Aycan KARADAĞ

Pandeminin etkisi ve ekonomik krizin yarattığı tahribat nedeniyle birçok esnaf, dükkân ve iş yeri kapısına kilit vurdu. Salgın sürecinde açıklanan ekonomik paketler ise küçük esnafın derdine derman olmaktan çok yeni borçlar yarattı. Bunlardan birisi de İzmir Konak’ta bulunan Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) Rant Tesislerine ait dükkânlarda işletmecilik yapan esnaflar. SGK, kirasını ödeyemeyen yaklaşık 40 esnafa tebligat gönderdi. Tebligatta 15 gün içerisinde borçların ödemediği takdirde haciz işlemlerine başlanacağı bildirildi. Tesiste 30 bin TL’den 700 bin TL’ye varan kira borcu olan esnaf bulunuyor. Gelen tebligat sonrası esnaflar borçları ödemelerinin mümkün olmadığını söyledi.


Tesiste uzun yıllardır esnaflık yapan Yaşar Salman’ın 250 bin TL borcu bulunuyor. Salman yaşadıklarını şöyle anlatıyor: “Bu dükkânların hepsi SGK’ye ait. Esnaf da bu dükkânları kiralayıp işletiyor. Pandeminin ilk 3 ayında kiramızın yüzde 20’sini verdik. SGK’nin bu şekilde bize bir yardımı oldu. Ama pandemi 3 ayda bitmedi. Burada 8-9 ay boyunca iş yapamadık. Bu yüzden esnaf kirasını ödemekte zorluk çekti, çekiyor. İş yapamadığı için kimi esnaf bir yıldır, kimi de 6-7 aydır SGK’ye kirasını ödeyemiyor.”

“Biz keyfi kapanma yapmadık” diyen Salman, Cumhurbaşkanlığı kararıyla kapatıldıklarını hatırlattı: "Aylarca dükkânımızı açamadık. Zor durumdayız. Şimdi açamadığımız ayların faizleri bile bizden isteniyor. Biz bu paraları ödeyemeyiz. Elaman çalıştırmakta zorlanıyoruz.”

ÖDEYEMEZSEM İCRAYA VERECEKLER

75 bin TL borcu olan Aykan Altay isimli esnaf da, “Millette para yok. En son ailemden kalan bir yeri satmak zorunda kaldım ve borcumun bir kısmını ödedim. Borcum devam ediyor. Ödeyemezsem icraya verecekler. Biz burada düzenleme istiyoruz. Başka gidecek bir yerimiz yok. Sesimizi duyuramıyoruz. Çok mağduruz. Elde avuçta ne varsa gitti. Kredilerimizi ödeyemiyoruz” diye konuştu.

Esnaflardan Tuncay Saruhan’ın da 49 bin TL borcu bulunuyor. Saruhan yaşadığı sorunları şu şekilde dile getiriyor: “Biz Haziran’dan önce dükkânlarımızı açamadık. Borcumuzun arkasındayız ama açamadığımızın zamanın borcunu bizden devlet istiyor. O sürede devlet bize destek olmadı ama dükkânlarınızı kapatın dedi. Nasıl olacak bu işler? Esnafı intiharın eşine getirdiler. Esnafı görmek zorundalar. Devlet, halkına destek olmalı.”

İsmini vermek istemeyen esnaf ise, “40 bin lira borcum var. Kirasını ödeyen birkaç esnaf var ve onlar da şu şekilde ödedi: Kimi arabasını-evini kimi de çocuğunun ekmek teknesini sattı. Esnafın dükkân kirasına göre şu anda SGK’ye birikmiş ciddi bir kira borcu var. SGK, bu borçlarımızı ödeyemediğimiz için bizlere ihbarname gönderdi. ‘Bütün borcunuzu bir kerede ödeyin’ diye de bir baskı var. Zaten iş yok, piyasa çöktü. Biz bu borcu nasıl ödeyeceğiz? Yetkililerin bu konuda bize yardımcı olmalarını istiyoruz.”