SGK’nin 52 ağrı kesici ilacı geri ödeme listesinden çıkarmasına tepki yağıyor. Bu ilaçların arasında, diş çıkaran bebeklerin ağrıları için kullanılan jeller bile var. Eczacılar, düzenlemenin iptalini istiyor.

SGK’nin 52 ilacı geri ödeme listesinden çıkarmasına tepki yağıyor: Bebeklerin diş jelinden tasarruf!

Haber Merkezi

Eczacı örgütleri, 52 ilacın Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) geri ödeme listesinden çıkarılmasına ve eşdeğer ilaç taban fiyatının yüzde 10’dan yüzde 5’e düşürülmesine tepkili.

İstanbul Eczacılar Odası Başkanı Cenap Sarıalioğlu, “SGK kendi sırtındaki ekonomik yükü azaltırken bu yükü vatandaşın cebine yıkıyor” dedi. Tüm Eczacı İşverenler Sendikası (TEİS) Başkanı Nurten Saydan da zaten alım gücü düşük olan yurttaşların ilaca erişiminin daha da zorlaştırıldığına dikkat çekti.

İLAÇLARIN TÜMÜ AĞRI KESİCİ ÖZELLİKTE

Resmi Gazete’de önceki gün mükerrer olarak yayımlanan ‘Sağlık Uygulama Tebliği’nde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ’ ile 52 ilacın, 15 Ekim’de SGK geri ödeme listesinden çıkartılacağı açıklandı. Ağrı kesici özelliği olan bu ilaçlar arasında kas gevşetici kremler, ağrı kesici ve iltihap giderici spreyler, yurttaşların pandemi döneminde sıklıkla kullandığı ağız ve boğaz spreyleri ve hatta bebeklerin diş çıkartırken ağrılarında kullanılan diş jelleri bulunuyor. Tebliğle ayrıca, eşdeğer fiyat referans bandı farkları yüzde 10’dan yüzde 5’e düşürülüyor.

SOSYAL DEVLETLE BAĞDAŞMIYOR

İstanbul Eczacılar Odası Başkanı Sarıalioğlu, bu ilaçların çok sık gereksinim duyulan ve yoğun kullanılan ilaçlar olduğuna dikkat çekti. Uygulamanın son derece yanlış olduğunu belirten Sarıalioğlu, “Eskiden emekliler yüzde 10, çalışanlar ise yüzde 20 katılım payı ödeyerek reçeteyle bu ilaçları alabiliyordu. Artık SGK bu ilaçların bedelini ödemeyecek. Ağrı kesicilerin bile geri ödeme listesinden çıkarılması sosyal devlet anlayışıyla bağdaşmıyor. SGK kendi sırtındaki ekonomik yükü azaltırken bu yükü vatandaşın cebine yıkıyor” dedi.

Yurttaşların bu ilaçlara katılım payı bile ödemeden, tamamen ücretsiz şekilde ulaşması gerektiğini vurgulayan Sarıalioğlu, eşdeğer ilaç taban fiyatı uygulamasının yüzde 5’e düşürülmesini de eleştirdi. Sarıalioğlu, “Böylece muadil ilaçlarda vatandaşın cebinden iki kat para çıkacak. Bu düzenlemeden vazgeçilmeli” diye konuştu.

SAĞLIKTAN TASARRUF OLMAZ

Düzenlemeye bir tepki de Tüm Eczacı İşverenler Sendikası’ndan (TEİS) geldi. Yazılı açıklama yapan TEİS Genel Başkanı Nurten Saydan, “SGK bazı ilaçları geri ödeme listesinden çıkararak zaten alım gücü düşük olan vatandaşlarımızın birçoğunun ilaca ulaşmasını zorlaştırıyor” dedi.

Sağlık harcamalarının bir gider kalemi olmadığının, halk sağlığına yapılan bir yatırım olduğunun altını çizen Saydan, “Unutmayalım ki her şeyden tasarruf edilir ama sağlıktan tasarruf edilmez. Biz bu düzenlemenin bir başlangıç olduğunu, başka ilaç gruplarının da yavaş yavaş ödeme kapsamından çıkacağını düşünüyoruz. Bu şekilde bir kısıtlama asla tasarruf getirmeyecek, aksine sağlık harcamalarında artışa neden olacaktır” ifadelerini kullandı.

Bu tasarruf modelinin önceki yıllarda öksürük şuruplarında denendiğini anımsatan Saydan, bu denemenin sonucunda daha pahalı ilaçların reçetelendiğine ve tasarruf değil, harcamalarda artış görüldüğüne dikkat çekti. Denenmiş bir yöntemin yinelenmesinde kamu yararının bulunmadığını söyleyen Saydan, “Ayrıca eşdeğer fiyat referans bandı farkları yüzde 10’dan yüzde 5’e çekildi. Böylece eşdeğer ilaçlarda vatandaşın cebinden çıkacak fiyat farkı fazlalaşmış olacak” dedi.

BEBEK İLACI MI BATIRDI DEVLETİ?

Çok sayıda yurttaş, sosyal medyadan yaptıkları paylaşımlarla düzenlemeye tepkilerini dile getirdi. Bir sosyal medya kullanıcısı “Bebeklerin diş eti ağrılarını azaltan kremler mi batırdı devleti? Onu almaya gücü yetmeyecek kaç aile var, lüks konaklarda yaşayan bakanlar bilmez. Yazıklar olsun” ifadelerini kullandı. Eczacı Serdar Türkaydın ise şu paylaşımı yaptı: “Yoğun geçen bir nöbetin sabahındayım. Bir yanda hamile eşinin ilacını ödeyemediği için emanet rica eden hasta ve diğer yandan aynı gün 52 ilacı daha geri ödeme kapsamından çıkarak SGK. Diş çıkaran bebeğin ağrı kesicisinden tasarruf (!) ha?”

REÇETESİZ İLAÇLAR ARTACAK

Türk Eczacılar Birliği (TEB) de yazılı açıklama yaparak düzenlemenin iptalini talep etti. Açıklamada, şu ifadeler kullanıldı: “Bu karar, hastaların yaptığı cepten ilaç harcamalarının daha fazla artmasına, vatandaşların en az yüzde 5 daha fazla fiyat farkı ödemesine neden olacak. Ayrıca bu karar, uzun zamandır yaşama geçirilmek istenen reçetesiz ilaç kategorisinin genişletilmesinin önünü açabilecek nitelikte. Halkın sağlık-ilaç hakkını önceleyen bir sağlık meslek örgütü olarak böyle bir düzenlemeyi asla kabul etmiyoruz. Sürecin takipçisi olacağız.”