CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel ile eski milletvekili Burhan İsen arasında kişisel verilerin satışına ilişkin davada Yargıtay, SGK'nın kişisel verileri sattığına hükmetti

SGK’nın mahrem bilgileri sattığı tescillendi

BirGün/Ankara

CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel ile eski Batman Milletvekili Burhan İsen arasında kişisel verilerin satışına ilişkin davada Yargıtay, Özel lehine karar verdi. Yargıtay kararı ile Sosyal Güvenlik Kurumu'nun (SGK) hastaların mahrem ve kişisel bilgilerini İsen'e ait Datamed isimli şirkete 65 bin TL'ye sattığı tescillendi.

CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, "Haklılığımız ortaya çıktı. Yargıtay kararıyla AKP iktidarının kişisel verileri, hastaların mahrem bilgilerini satışa çıkardığı tescillenmiş oldu” dedi.

Sayıştay ve SGK Faaliyet Raporu kanıtladı

Özel, bir televizyon programında SGK’nın hastaların mahrem bilgilerini 65 bin TL karşılığında sattığını, bu firmalardan birinin de eski milletvekili Burhan İsen’e ait Datamed Bilgi Yönetimi Limited Şirketi olduğunu belirtti. Bunun üzerine İsen, Özel aleyhine 50 bin TL’lik manevi tazminat davası açtı. Özel, avukatı Deniz Çakır aracılığıyla Sosyal Güvenlik Kurumu’na ilişkin Sayıştay Denetim Raporunu ve Sosyal Güvenlik Kurumu’nun 2013 yılı faaliyet raporunu mahkemeye sundu. Özel, mahkemeye, dönemin bakanları Mehmet Müezzinoğlu ve Faruk Çelik’in konuşmalarından bazı bölümler de sundu.

Özel’in mahkemeye sunduğu bölümde şu bilgilere yer verildi:

Sayıştay raporunda, Genel Sağlık Sigortası verilerinin üçüncü kişilerle paylaşılması işleminin bir paylaşım değil satış işlemi olduğu, “Kurum tarafından genel sağlık sigortalıları ve bunların bakmakla yükümlü olduğu kişilere ait kurum bilgi işletim sisteminde kayıtlı sağlık verilerinin ücret mukabili paylaşılmasına yönelik raporumuzun düzenlendiği tarihe kadar beş farklı firma ile sözleşme akdedilmiş ve bu sözleşmeler kapsamında yapılan veri paylaşımları sonucunda bugüne kadar kurum toplamda yaklaşık 65 bin TL gelir elde edilmiştir” ifadeleri ile yer aldı. SGK’nın faaliyet raporunda da veri paylaşımı sözleşmesi imzalanan firmalar arasında İsen’e ait Datamed Bilgi Yönetimi Limited Şirketi’nin ismi yer aldı.

Yargıtay Özel lehine karar verdi

Ankara 11. Asliye Hukuk Mahkemesi’nin Özel lehine verdiği kararın ardından, İsen’in başvurusu üzerine dosyayı inceleyen Yargıtay 4. Hukuk Dairesi temyiz itirazını reddetti. Kararda, “Dosyadaki yazılara, kararın dayandığı kanıtlarla yasaya uygun gerektirici nedenlere, özellikle delillerin değerlendirilmesinde bir isabetsizlik görülmemesine göre yerinde bulunmayan bütün temyiz itirazlarının reddiyle usul ve yasaya uygun olan hükmün onanmasına karar verildi” denildi.