Sezonun ilk 19 maçında 5 puan toplayabildiler, Premier Lig tarihinin en kötü başlangıcı. Üç puanla tanışabilmek için 19 maç beklerken, 2012-13 sezonunda QPR’a ait istenmeyen rekoru kırdılar. Oynadığı 33 maçta 17 puan toplayabilen, nisan ortalarında elitler liginden düşmesi kesinleşen ilk takım Sheffield United’ın, Tottenham Hotspur deplasmanı vesilesiyle düşüşüne naçizane bir bakış…

2018-19 sezonunda, 12 sene aradan sonra Premier Lig’e döndü Sheffield United; ülkenin kuzeyinde, Yorkshire bölgesinde, adını içinden geçen nehirden alan 564 bin nüfuslu şehrin kırmızı beyazı, nam-ı diğer “The Blades” (Jiletler). Ertesi sezon, futbolsever ahalinin genel kanısı ligin misafir takımlarından olacakları yönündeydi, malum asansör takım realitesi. 1992-93 sezonunda kurulan Premier Lig’in kurucu takımlarından, ancak ligin demirbaşlarından olmayı başaramadılar, ancak iki sezon mücadele edebildiler elitlerin liginde, sonra düştüler, beklemekle geçti sezonlar.

2019-20 sezonunda beklenenin aksine, rakiplerine kök söktüren takım ligi Arsenal’in arkasından 9. bitirirken mütevazı bütçeyle ayakta kalınabileceğini gösteriyordu, görmesini bilenlere. O sezon 29 kişilik kadrosunun toplam değerinin 105,4 milyon sterlinle ligin en mütevazı kadrosu olduğunu hatırlatalım. 38 maçın sonunda kalesinde 39 gol görmüş takımın savunması başarısındaki en önemli etkendi, öyle ki ligi 4. sırada bitiren Chelsea’den bile daha az gol gördüler kalelerinde. Ama bu sezon beklendiği gibi gitmedi işler, savunmada John Egan, Chris Basham ve Jack O’Connell’in uzun sakatlıkları, savunmanın belkemiği O’Connell’in diz sakatlığı nedeniyle sezon boyunca takımdan ayrı kalması önemli faktörler. Geçtiğimiz günlerde takımda ayrılan hocaları Wilder’a göre, stoperinin yokluğu Liverpool’da Van Dijk’in eksikliği kadar önemli. Velhasıl geçen sezonki savunmanın sağlamlığını çok aradılar, bireysel hatalar, konsantrasyon eksikliği derken kalelerinde gördükleri 56 gol West Brom’dan sonra ligin en cömert savunması. Evlerinden ırak oynadıkları 16 maçın 14’ünü kaybettiler. Tottenham’a gelince, 4. Sıradaki Chelsea’nin 8 puan gerisinde Şampiyonlar Ligi vizesini kovalıyorlar. Evlerinde beş maç kaybettiler, 2014-15 sezonundan sonra en kötü iç saha karnesi. Ligde buldukları 56 golün 44’ü Kane-Son ikilisinden, kaptanları Kane takımda kalır mı zaman gösterir…

3-4-1-2 dizilişinde Sheffield United, ileri uçta Brewster, McGoldrick ikilisi, arkalarında Osborn. Ev sahibi Tottenham 4-2-3-1 dizilişinde, golcüleri Kane’nin arkasında Son, Alli, Bale üçlüsü. Henüz 2. dakikada Son-Kane paslaşmasında gole yaklaşıyorlar, yeşil formalı Sheffield United takım halinde savunmada. 7’de McGoldrick ile ilk gol denemesini yapıyor misafir takım, Tottenham topa sahip olduğu anlarda sol kanatta Son ile pozisyon üretme gayretinde. İlk bölümde rakibine üstünlük kuruyor ev sahibi, birinci bölgeyi rahat geçip ikinci bölgede oyunu domine ediyorlar, ilk 15’te topa sahip olma oranları yüzde 80. 16’da Son’un vuruşunu köşeden çıkartıyor rakip kalede Ramsdale. Sheffield savunması rakibe pozisyon vermezken Tottenham uzaktan vuruşlarla gol arıyor. 19’da Sheffield savunmasında Egan maçın ilk sarı kartını görüyor. Yüksek topa sahip olma oranına rağmen rakip savunmayı açmakta zorlanıyor Tottenham. Sağda Bale, sol kanatta Son kadar etkili olamıyor, eski çabukluğundan ve enerjisinden uzak 9 numara. 28’de ender ataklardan birinde McGoldrick ile rakip kaleye iniyor Sheffield United, top kaleci Lloris’de kalıyor. 35’te aradığı golü buluyor Tottenham, Aurier’in savunma arkası pasında defans boşluğunu değerlendiriyor Bale, dokunduğu top ağlara gidiyor. Devrenin bitimine yakın Kane ile rakip kaleyi bir kez daha yokluyorlar. Topa yüzde 28 oranında sahip olduğu, kalesini iyi savunduğu devreyi tek golle geride kapatıyor misafir takım.

2. devreye iki değişiklikle başlıyor Sheffield, ileri uçta Bogle and Brewster’ın yerine Berge ve Burke. 51’de Son’un savunma arkasına yaptığı koşu ve vuruşuyla 2. golü buluyor Tottenham ama VAR’dan ofsayt kararı çıkıyor, yine de bitirişe şapka çıkartmak gerek. 50’den sonra daha ofansif Sheffield United, sağda hücum bekleri Stevens’ın ataklara katıldığı anlarda etkili geliyorlar. 61’de savunmada az adamla yakalandıkları pozisyonda fark ikiye çıkıyor, Son’un lokum misali pasını karşı karşıya gole çeviren Bale. 65’te demarke pozisyonda vuruşunda Tottenham kalesinde Lloris’i geçemiyor Norwood, Sheffield United farkı azaltma fırsatını değerlendiremiyor. 69’da hat-trick yapıyor Bale, asist Aurier’den. Bale’in bu sezon Brighton, Burnley, Crystal Palace, Southampton ve Sheffield United karşısında gol bulduğunu, ligde 13. sıra üstü takımlara golü olmadığını hatırlatalım. 70’te Tottenham’da Lo Celso’nun yerine Winks sahada. 77’de Son’un ceza sahası dışından köşeyi bulan vuruşuyla fark dörde çıkarken havlu atıyor Sheffield United, iki takım arasındaki kalite farkı aşikâr. Üç dakika uzatılan maçta başka gol olmayınca Sheffield United sezonun 27. yenilgisini alıyor. Onların hikâyesinin özeti, kırılmış tüm şeylerin nihayetinde bir adın kalmalı geriye. Tottenham’a gelince, Mourinho sonrası daha ofansif oynuyorlar, kalan dört maçta puan kaybı yaşamazlarsa Şampiyonlar Ligi mümkün olabilir.