Aydın’ın Söke ilçesinde kurulu Sibaş Gıda Sanayi ve Ticaret A.Ş’ de sendikaya üye oldukları gerekçesi ile işten çıkartılan işçilerin 28 Aralık’ta başlattıkları direniş sürüyor. Tek Gıda İş Sendikası’na üye oldukları gerekçesi ile işten çıkartılan işçilere, Özgürlük ve Dayanışma Partisi (ÖDP) Aydın İl Örgütü ile Söke ve Kuşadası İlçe Örgütleri’nden destek geldi. ÖDP İl ve İlçe […]

Sibaş işçileri yalnız değildir

Aydın’ın Söke ilçesinde kurulu Sibaş Gıda Sanayi ve Ticaret A.Ş’ de sendikaya üye oldukları gerekçesi ile işten çıkartılan işçilerin 28 Aralık’ta başlattıkları direniş sürüyor. Tek Gıda İş Sendikası’na üye oldukları gerekçesi ile işten çıkartılan işçilere, Özgürlük ve Dayanışma Partisi (ÖDP) Aydın İl Örgütü ile Söke ve Kuşadası İlçe Örgütleri’nden destek geldi.

ÖDP İl ve İlçe Örgütleri adına konuşan Kuşadası İlçe Başkanı Şenol Eskin, Sibaş Gıda’nın işçileri açlığa mahkûm ettiğini, hakkını aradığı için onları işten çıkardığını ve soğuğa-yağmura karşı korunmak için kurdukları çadırı başlarına yıktığını ifade ederek, “Sibaş’ta işçi arkadaşlarımızın baskıya uğramalarına, işten atılmalarına, bu soğukta barındıkları çadırlarının sökülmesine öncelikle insan olarak karşıyız. Emeğin haklarını savunduğumuz için bu zulme karşıyız. Sibaş’ta işçi arkadaşlarımızın işe geri alınmasını, sendikal haklarını kullanmalarının önündeki engellerin derhal kaldırılmasını istiyoruz” dedi.

Söke Kaymakamlığı ve jandarmasının da işçileri engelleyen değil, işçilerin yanında olması gerektiğini belirten Eskin, “Sibaş’ta işten atılan arkadaşların sonuna kadar yanındayız. Her koşulda bu mücadeleyi destekleyeceğiz ve işçilerle dayanışmayı büyüteceğiz. Sibaş işçisi yalnız değildir” diye konuştu.

İŞÇİLER KONUŞUYOR

ÖDP Aydın İl Örgütü ile Söke ve Kuşadası İlçe Örgütleri’nin ziyareti sırasında işçiler de konuştu.

İşyeri Sendika temsilcisi Mehmet Özen,  “Sibaş’ta sendikalaşmaktan dolayı işten çıkartıldık. Anayasal haklarımızı saygı duyulmasını istiyoruz. Fabrikanın sözleşmeye oturarak haklarımızı vermesini istiyoruz. İşe geri iade davamızın kazanılmasını istiyoruz. Haklarımızı verdikleri takdirde, işe geri aldıkları takdirde davalarımızı geri çekebiliriz” dedi.

İşçilerden Meral Yıldız da, “ 8 Şubat 2018’de sendikalı olduğum için işten çıkartıldım. Sibaş’ta 1 gün sendikalı olarak çalışabildim. Sendikalı olduğum gün çıkışım verildi. Direnişimizin 11’inci günündeyiz. Direnişimize herkesin desteğini bekliyoruz. Davamızda haklıyız. Sonuna kadar davamızın arkasındayız. Yılmak yok, direne direne kazanacağız. Arkadaşlarımızın da desteğini bekliyoruz. Ancak yan yana gelirsek bir şeyler başarabiliriz” dedi.

İşçilerden Elif Akçakum ise, “ Haklarımızla birlikte işe geri dönmek istiyoruz. Çünkü biz bu köyde oturuyoruz. Bu fabrikanın acı kokusunu çekiyoruz, pisliğini çekiyoruz. Bizim hayvanlarımız bile fabrikanın atık sularını içiyor. Biz bu köydeysek, bu kokuyu çekiyorsak bu fabrikada çalışmak, sendikalı olarak işimize dönmek bizim hakkımız. Biz burada direniş başlattık ve sonuna kadar direneceğim” dedi.