Sibel Çapraz 36 yaşında.

Hasan Güzel, kimliğe göre 64 yaşında, aslında 70’lerinde.

İkisinin de ağır sağlık sorunları var, ikisi de tutuklu.

Sibel Çapraz, Hakkâri, Yüksekova’da, Kasım 2015’teki üç günlük sokağa çıkma yasağının hemen ardından çıkan çatışmanın ortasında kaldı, sağ kolundan ve karın bölgesinden vuruldu. Vurulmasının ertesi günü sağ kolundan ve bağırsaklarından ameliyat oldu. Bunlar, ileride olacağı 15 ameliyatın başlangıcıydı.

23 Aralık 2015'te sağ kolundan olacağı ameliyatlar için İstanbul’daki Baltalimanı Kemik Hastanesi'ne sevk edildi. 4 Mart 2016'da polis hastaneye geldi, Sibel Çapraz’ı gözaltına aldı. Çağlayan’daki İstanbul Adliyesi’ne götürüldü, tutuklandı.

Tutuklandığında, Van Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ndeki ameliyatını olmak üzere Baltalimanı’ndan taburcu ediliyordu.

Önce Bakırköy Kadın Kapalı Ceza İnfaz Kurumu'nda kaldı, sonra İzmir Menemen R Tipi Cezaevi’ne sevk edildi. 11 Ekim 2016’da tekrar Bakırköy Cezaevi’ne sevk edildi.

Türkiye Gazeteciler Cemiyeti üyesi, Hakkâri İl Belediye Meclis Üyesi Sibel Çapraz tekerlekli sandalyede olmasına rağmen, tutukluluğuna itiraz başvurusu ‘Kaçma şüphesi var’ diye reddedildi.

“Sibel’in acilen tedavi olması gerekiyor. Bir kolunu ve ayağını kullanamıyor, bağırsakları dışarıda. Koğuştaki diğer mahpuslar bakımını sağlıyor, yardım ediyor. En son doktor bir yıl kadar ilaç tedavisi gördükten sonra ameliyat olması gerektiğini söyledi.

Ancak hapishanede gereken tedaviye ulaşamıyor, hastaneye de ring aracıyla götürülüyor. Ufak bir enfeksiyon kaparsa sakat bile kalabilir.”

Avukatı Ekim ayında bunları anlatmıştı. Sonrasında duruşma görüldü.

Sibel Çapraz’ın ‘örgüt üyeliği’ ile suçlanmasına tek delil olan tanık ifadeleri, duruşmada aynı tanıklarca reddedildi. Tanıklar, onu tanımadıklarını, ifadeleri de işkence altında imzaladıklarını söylediler. Ama yine de tahliye edilmedi.

Tutuklanmasının üzerinden bir yıldan fazla zaman geçti, o dönem yapılmış olması gereken ameliyatları da yapılamadı. Bunun üstüne bir de Adli Tıp “hapishanede kalabilir” diye rapor verdi.

Sibel Çapraz hâlâ hapishanede.

Hasan Güzel de ikinci evre kanser hastası, yüzde 80 oranında engelli olduğuna dair raporu ve Engelli Kimlik Kartı var. O da Esenyurt’taki Kıraç Cemevi’ne taziyeye gitmişti, polis baskınına maruz kalan 25 kişiyle birlikte darp edilerek, hakarete uğrayarak tutuklandı.

Tutuklanma sebepleri: ‘Taziyesine katıldıkları kişiyle ilgili ‘yasadışı örgüt üyeliği’ iddiası olduğundan, taziyesine katılarak propaganda suçu işlemek…’

15 Aralık 2016’dan beri Silivri Cezaevi’nde.

Onun da tutukluluğuna itirazı reddedildi, iddianamesinin bugünlerde belirlenmesi bekleniyor. Avukatlığını Barkın Timtik yapacaktı.

Ama Barkın da tutuklandı…