ABD’nin çekildiği Afganistan’da Taliban, ülkenin yüzde 85’ini kontrolü altına aldı. Çatışmaların artmasıyla Afganistan’dan İran ve Pakistan yönüne göç dalgası başlarken, İran’dan sonraki ikinci durak Türkiye.

Şiddet arttıkça göç büyüyor

DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD’nin haziran ayı içerisinde ABD ve NATO askerlerinin büyük bir bölümünü Afganistan’dan çekmesinin ardından İslamcı örgüt Taliban’ın ülkedeki hızlı ilerleyişi de devam ediyor. Taliban yaptığı açıklamada Afganistan’daki 400’den fazla şehrin 3’te 1’inde kontrolü eline geçirdiğini açıklarken son olarak İran sınırında stratejik açıdan kilit öneme sahip İslam Kala şehrinde kontrolü aldığını duyurdu. Afganistan İçişleri Bakanı Tarık Arian da yaptığı açıklamada, İran sınırındaki İslam Kala’nın Taliban’a geçtiğini doğrularken, güvenlik güçlerinin bölgede konuşlandığını şehri geri alma çalışmalarının devam ettiğini söyledi.


Taliban’ın açıklamasının ardından Kabil hükümeti Rusya, Hindistan ve Çin’e, “Afganistan’daki terörle mücadeleye destek” çağrısında bulundu.

Uluslararası askeri güçlerin Afganistan’ın içişlerine müdahale anlamına gelmemesi gerektiğini belirten Muhib, Çin, Hindistan ve Rusya’dan, tüm dış partnerlerimizden gelecek teknik desteği memnuniyetle karşılarız” dedi. Muhib ayrıca, Afgan yetkililerin Taliban’ın “güç tekeli” olarak değil, meşru bir siyasi güç olarak var olma hakkını tanıdığını dile getirdi.

HALK CEZADAN KORKUYOR

ABD’nin 20 yıllık işgalin ardından çekildiği Afganistan’da şiddetin artmasıyla birlikte Birleşmiş Milletler (BM), yeni bir göç dalgası konusunda uyarıyor. BM’nin yayımladığı son raporlara göre, Taliban saldırıları nedeniyle yılbaşından bu yana 223 bin Afgan evlerini terk etmek zorunda kaldı, bu sayı sadece geçen hafta 56 binin üzerindeydi. Hürriyet’e konuyla ilgili değerlendirmelerde bulunan İltica ve Göç Araştırmaları Merkezi (İGAM) Başkanı Metin Çorabatır’ın verdiği bilgiye göre, Taliban’ın zaferi halinde cezalandırılmaktan korkan memurlar, bir süredir Türkiye’ye gelmenin yollarını arıyor. Düzensiz göç yöntemlerine başvurmak yerine sağlık turizmi, konut alımı, eğitim gibi alternatifleri deneyen bu kişilerden çok azı şu ana dek vize alabilmiş. “Afganistan’da Kabil hükümetinin dayanamayacağı endişesi var ve bu durum insanları göç etmeye itiyor. Bunlar arasında Kabil hükümetinin memurları, öğrenciler, yüksek düzeyli çalışanlar da var” diyen Çorabatır, bu kişilerin geçmiş yıllardaki örneklerde olduğu gibi ülkeleri karayoluyla aşarak Türkiye ve oradan da Avrupa’ya gitmeyi denemek yerine, bir şekilde vize alarak Türkiye’de güvenli bir gelecek kurmak istediklerini söylüyor.

Afganistan, yaklaşık 40 yıldır sürekli göç veren bir ülke konumunda yer alıyor. Özellikle son 20 yılda milyonlarca kişinin savaştan kaçarak göç etmesiyle birlikte Afganlar, yaklaşık 3 milyon nüfusları ile Suriyelilerden (6,6 milyon) sonra 2’nci en büyük mülteci topluluğunu oluşturuyor. Savaştan ve şiddetten kaçan Afganlara uzun süredir Pakistan, Türkiye, İran, Tacikistan ve Özbekistan ev sahibi konumunda yer alıyor.

Suriyelilerden sonra Türkiye’de 500 bini aşan sayı ile en çok Afgan göçmen-sığınmacı yaşamını sürdürüyor.

***

Başkent Kabil’e bombalı saldırı

Afganistan’da barış süreci belirsizliğini korurken güvenlik güçleri ile Taliban arasındaki şiddetli çatışmalar dün de devam etti. Başkent Kabil’de bombalı saldırı düzenlendi, iki kişi hayatını kaybetti. Kabil Emniyet Müdürlüğü Sözcüsü Ferdevs Faramarz, basın mensuplarına yaptığı açıklamada, Kabil’in Karte-i Nev bölgesindeki bir emlak ofisine yerleştirilen bombanın patlatıldığını söyledi. Saldırıyı henüz üstlenen olmadı.