Taksim’de kadınlara sert müdahalede bulunan polis, Kadıköy’deki eylemlere de müdahale etti. TKH Genel Başkanı Tekerek ve KDCP Genel Sekreteri Ataselim’in de aralarında bulunduğu kadınlar gözaltına alındı.

Şiddet eylemine polisten şiddet
İlerici Kadınlar Derneği’nin binası eylem öncesi ablukaya alındı. (Fotoğraf: İKD)

Asena TUNCA

25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslarası Mücadele Günü için Kadıköy’de eylem yapmak isteyen kadınlara müdahale edildi. İlçede düzenlenmek istenen farklı eylemlerde 80’in üzerinde kadın darp edilerek gözaltına alındı.

Kadınların önceki gün Taksim’de yapmak istedikleri eyleme polis sert müdahale bulunmuş ve çok sayıda kadın gözaltına alınmıştı. Kadınlara yönelik müdahale tepki çekerken dün saat 14.00’te Kadıköy Süreyya Operası önüne buluşma çağrısı yapan İlerici Kadınlar Derneği’nin (İKD) basın açıklaması polis tarafından engellendi. İKD Genel Sekreteri Nuray Yenil ve TKH Genel Başkanı Aysel Tekerek’in de aralarında bulunduğu 23 kadın gözaltına alındı. Gözaltıların TKH İl Binası girişinde yapıldığı öğrenildi.

BOYUN EĞMEYECEĞİZ

Gözaltıların ardından açıklama yapan TKH, "’Kadına şiddete hayır’ diyenlere yönelik polis şiddetini protesto ediyoruz. Kimsenin anayasanın üzerinde olmadığını bir kez daha ilan ediyoruz! İstanbul Valiliği, Kadıköy Kaymakamlığı ve Emniyet Müdürü, suç işlemektedir. Seçimlere katılma hakkına sahip bir partinin genel başkanının engellenmesi ve gözaltına alınması anayasal suçtur! Baskıya, engellemeye ve istibdat rejimine asla boyun eğmeyeceğiz! Kadın ve erkek emekçilerin güvenle yaşayacağı, eşitlikçi bir düzen, sosyalist bir Türkiye kurana kadar mücadelemiz devam edecek!’’ ifadelerini kullandı.

İKD’den yapılan açıklamada ise ,"Bu saldırı, diğer birçoğu gibi ülkemizdeki hukuksuzluğun açık göstergesidir ve kabul edilemez. Ülkemizde laikliği ve dolayısıyla hukuku ayaklar altına alan iktidar kadın düşmanlığını da bir kez daha gözler önüne sermiştir. Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele yerine kadına şiddeti alışkanlık haline getirenler bilmelidir ki, İlerici Kadınlar Derneği bir adım bile geri atmaksızın gericiliğe ve sömürüye karşı laiklik, eşitlik ve özgürlük mücadelesini büyüterek sürdürecektir. Bilsinler ki, mücadelemiz onların karanlık sömürü düzenini sonlandırana kadar sürecektir!" denildi.

RIHTIM’DA GÖZALTI

KDCP ile Kadın Meclisleri’nin 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü kapsamında Kadıköy Rıhtım’da yapacağı eylem de Kadıköy Kaymakamlığı tarafından yasaklandı. Kaymakamlık yasağa “toplumda infial yaratacağı” gerekçesini getirdi. Kaymakamlığın yasağına karşı, “Hep birlikte mücadele edeceğiz demiştik. Eşit ve özgür yaşamak istiyoruz diyen bizler eylemimizi gerçekleştireceğiz” yanıtı veren kadınlar ablukaya rağmen rıhtıma girdi. Eşitlikçi Kadınlar Derneği, FKF’li Kadınlar, Kadınlar Direnişte, Kadın Meclisleri, Kırmızı Gazete, LGBTİQ+ Meclisleri, Özne Kadın İnisiyatifi ve Sosyalist Kadın Hareketi üyesi kadınlar 3 farklı noktada polisin sert müdahalesine maruz kaldı. Eylemi takip eden gazetecilerin de görüntü alınması engellendi. Kadınların açıklama yapmasına izin vermeyen polis Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu Genel Sekreteri Fidan Ataselim’in de aralarında bulunduğu 50’den fazla kadını gözaltına aldı. Kadınlar polis müdahalesi anında “Kadınlara değil katillere barikat”, “Kadın yaşam özgürlük” sloganları atmayı sürdürdü.

Rıhtım’da kadınlara müdahale edildi.Rıhtım’da kadınlara müdahale edildi.

YETTİ ARTIK

Kadın Meclisleri üyesi Dilber Sünnetçioğlu, polisin eyleme müdahale etmesine tepki gösterdi. Sünnetçioğlu, “Kadınlar öldürülüyor. Hiç mi üzülmüyorsunuz? Kadın cinayetlerini durduracağız demenin neresi kötü? Bir kişi mantıklı açıklama yapsın çekip gidelim. Yeter artık, evde şiddet yolda şiddet. Yetti artık” dedi.

***

GÖÇMEN KADINLARA SINIRDIŞI TEHDİDİ

25 Kasım Kadın Platformu, Beyoğlu’nda 25 Kasım eylemlerine katılan ve gözaltına alınan 2 göçmen kadının sınır dışı edilmek istendiğini açıkladı. Kadınlardan birinin Türkiye’de oturum izni bulunurken diğerinin turist vizesi ile Türkiye’ye geldiği öğrenildi. Platform, kadınların durumunun göç uzmanı tarafından değerlendirileceğini söyledi. Yapılan açıklamada gözaltı ve sınır dışı uygulamasına tepki gösterilerek, "Arkadaşlarımız gözaltına alınırken yerde baygın halde sıkıştırılmak gibi maruz kaldıkları işkencenin yanı sıra, sırf Türkiyeli olmadıkları için ayrımcılığa uğruyor, sınır dışı edilme tehlikesiyle karşı karşıya bırakılıyor! 25 Kasım sınır dışı sebebi olamaz" denildi.

***

ANTALYA’DA KADINLARDAN 25 KASIM MİTİNGİ

Antalya Kadın Platformu’nun çağrısıyla 25 Kasım mitingi düzenlendi. Mitingde platform adına konuşan Songül Şarklı “Şiddetin, yoksulluğun olmadığı eşit ve adil bir yaşam istiyoruz. Bu yaşamı, Mirabel kardeşlerin özgürlük mücadelesinden ve tüm kız kardeşlerimizden aldığımız güçle hep birlikte kuracağımıza inanıyoruz” dedi.