Kadına yönelik erkek şiddetine her gün bir yenisi ekleniyor. H.G. adlı erkeğin cinsel saldırısına maruz bırakılan kadın uzaklaştırma kararının yetersiz olduğunu söylerken bir kadın daha şüpheli şekilde yaşamını yitirdi. Sancaktepe’de kadını darp eden erkek ise serbest bırakıldı!

Şiddet sürüyor failler serbest

HABER MERKEZİ

İstanbul Sözleşmesi’ne saldırılar ile kadına yönelik erkek şiddeti son bulmazken geçen ay 27 kadın katledildi. Erkeklerin kadınlara yönelik saldırıları da sürüyor. Mersin Erdemli’de 18 yaşındaki bir kadın kendisini cinsel saldırıya maruz bırakıp tehdit eden erkek hakkında şikâyette bulundu. Ayrılmak istediği H.G. adlı erkek tarafından tehdit edildiğini aktaran kadın, erkeğin cinsel saldırısına maruz bırakıldı. H.G.’nin gerekli cezayı almasını isteyen genç kadın, “Bugüne kadar hep korkup, sustum ama artık susmak istemiyorum. Can güvenliğim yok. Uzaklaştırma kararı verildi ama fayda etmiyor” dedi.

Iğdır’da ise bir apartmanın 5. katından şüpheli şekilde düşen kadın hayatını kaybetti. Merkez Söğütlü Mahallesi'nde cadde üzerindeki apartmanın 5. katındaki dairede ikamet eden Leyla A., henüz belirlenemeyen nedenle camdan düştü. Hayatını kaybeden Leyla A.'nın cansız bedeni, yapılan incelemenin ardından Iğdır Devlet Hastanesi morguna kaldırıldı. Leyla A.'nın şüpheli ölümü üzerine inceleme başlatıldı.

İstanbul Sancaktepe'de markette market çalışanı kadınları darp eden Cahit B., tutuklanma talebiyle sevk edildiği mahkeme tarafından, kadının 'basit tıbbi müdahale ile giderilecek şekilde yaralandığı' gerekçesi ile serbest bırakıldı. Cahit B.'ye yurt dışına çıkışını yasağı verilirken ev hapsine de hükmedildi.

27 KADIN KATLEDİLDİ

Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu’nun, kadın cinayetleri raporuna göre ağustosta 27 kadının erkekler tarafından katledilirken 23 kadın ölümü ise şüpheli oldu. Platformun verileri şu şekilde:

♦ Öldürülen 27 kadından 16’sının neden öldürüldüğü tespit edilemedi.

♦ 4’ü ekonomik bahaneyle öldürüldü.

♦ 7’si boşanmak istemek, barışmayı reddetmek, ilişkiyi reddetmek gibi kendi hayatına dair karar almak isterken katledildi.

Raporda, 16 kadının hangi bahaneyle öldürüldüğünün tespit edilememesinin kadına yönelik şiddetin ve kadın cinayetlerinin görünmez kılınmasının bir sonucu olduğuna dikkat çekildi. Rapora göre geçen ay kadınların yüzde 56’sı evde, yüzde 19’u da sokakta öldürüldü.

***

Tuma Çelik’in itirazına ret

Bir kadını cinsel saldırıya maruz bıraktığı gerekçesiyle HDP’den ihraç edilen bağımsız milletvekili Tuma Çelik’in yurt dışına çıkış yasağının kaldırılması talebi reddedildi. Ankara Nöbetçi Sulh Ceza Hâkimliği, avukatı aracılığıyla adli kontrolünün kaldırılması talebinde bulunan Çelik’in itirazını inceledi. Ankara başsavcılığının Çelik’in itirazının reddedilmesi yönündeki mütalaasını da değerlendiren hâkimlik, itirazı reddetti.

***

Tarikat lideri cinsel istismardan tutuklandı

Uşşaki Tarikatı’nın ‘şeyhi’ Fatih Nurullah, 12 yaşındaki bir kız çocuğunu cinsel istismara maruz bıraktığı gerekçesiyle tutuklandı. dan tutuklandı. Nurullah’ın aynı gün 10 yaşındaki başka bir çocuğu da istismara maruz bıraktığı belirtildi. Odatv’nin haberine göre Uşşaki Tarikatı’nın dergahlarından birinin bulunduğu Sakarya’nın Akyazı ilçesinin Kuzuluk mahallesine geçen perşembe günü Fatih Nurullah hakkındaki ihbar nedeniyle jandarma ekipleri geldi. Görgü tanıkları, tarikat mensuplarının jandarmaların yanından bir adama saldırdığını söyledi. Görgü tanıkları, jandarmanın biber gazı dahi kullanmasına rağmen, müritlerin saldırısını güçlükle durdurabildiklerini aktardı. Ardından Fatih Nurullah gözaltına alındı. Jandarmaların Nurullah’ı gözaltına alma sebebi ise yakın zamana kadar annesiyle dergahta bulunan kız çocuğunu yönelik cinsel istismara maruz bırakması oldu. Jandarmanın yanında müritlerin saldırısına uğrayanın da çocuğunun babası olduğu iddia edildi. Akyazı Cumhuriyet Savcılığına ifade veren çocuk, 12 yaşındaki Y.A., ‘dergahta’ 10 yaşında bir kız çocuğunun daha olduğunu belirterek öbür çocuğun da cinsel istismara maruz bırakıldığını söyledi. Nurullah geçen pazartesi tutuklandı.