"Sağlıkta şiddeti önleme" iddiasıyla getirilen ancak hekimlere yönelik olumsuz düzenlemeler içeren yasa teklifinin tartışmalı maddeleri, muhalefetin itirazlarına karşın komisyonda kabul ediliyor

‘Şiddete’ değil hekimlere karşı!

BURCU CANSU burcucansu@birgun.net

‘Sağlıkla İlgili Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Teklifi’nin görüşmelerine TBMM Sağlık, Aile, Çalışma ve Sosyal İşler Komisyonu’nda devam edildi. “Sağlıklı çalışılamıyor” itirazlarına karşın ikinci gün görüşmeleri 15 saat sürdü. Uzun soluklu tartışmaların yaşandığı görüşmelerde bütün itirazlara karşın bazı maddeler komisyonda kabul edildi. Görüşmeler esnasında iktidarla muhalefet arasında tansiyon sık sık yükseldi.

Ruhsatı alınmayan ilaçların teminine devam edilmesine Cumhurbaşkanı’nın yetkili olmasına, eczacı olmayanların bile ecza deposu açmasına olanak sağlayan, yurt dışından getirilecek istisnai ilaçların üç yıl ruhsat için bekletilmesini öngören düzenlemelerin de aralarında bulunduğu maddeler komisyonda kabul edildi.

Bütün yetkiler Erdoğan’da
İlk maddedeki “Ruhsat başvurusu yapılmayan veya ruhsatı alınmayan ilaçların teminine devam edilmesine karar vermeye Cumhurbaşkanı yetkilidir” ibaresi tartışma yarattı. İYİ Parti Antalya Milletvekili Tuba Vural Çokal, "Bununla ilgili Türk Eczacıları Birliği ve Sağlık Bakanlığı dururken neden bu konuda tüm yetkiler Cumhurbaşkanı’na veriliyor?" diye sordu.

“Türkiye'de ruhsatlı olmayan veya ruhsatlı olup da çeşitli sebeplerle piyasada bulunmayan tıbbi ürünlerin Sağlık Bakanlığı tarafından uygun görülen kurum/kuruluşlar aracılığı ile getirtilecek” olmasına itiraz eden CHP İstanbul Milletvekili Ali Şeker, “İlaç ticari bir meta haline geldiğinde oraya kâr marjları konacak ve bu maliyet de toplumun yine sırtına binecek” dedi.

‘AKP’liye 2 bin, muhalife 20 bin TL ceza’
Ruhsatsız ilaç ve zirai ürün satanlara 2 binden 20 bin TL'ye kadar para cezası verilmesini öngören maddedeki alt ve üst limitler arasındaki makasın genişliği tartışıldı. HDP Iğdır Milletvekili Habip Eksik, “AKP’li olanlara 2 bin lira, AKP’li olmayanlara 20 bin lira derse vali hiç şaşmayız; çünkü maalesef şu an gördüğümüz kadarıyla yerellerde de zaten mülki idare amirleri buna göre işlem yapıyorlar” diye konuştu.

‘Ruhsat için neden bekliyoruz?’
Yurt dışından getirilecek istisnai ilaçların üç yıl ruhsat için bekletilmesini eski Sağlık Bakanı Ahmet Demircan, “Türkiye’ye ithali başladığında, bunlar ruhsatsız ilaçlar, üç yıl içerisinde ruhsata müracaat etmesini sağlamaya çalışıyoruz ve müracaat ettiğinde de iki yıl içerisinde ruhsatlandırmak için kendimize görev veriyoruz” diye savundu. Demircan'ın bu ilaçların ruhsatlanması durumunda fiyatlarının düşeceği sözleri üzerine İYİ Parti Eskişehir Milletvekili Arslan Kabukçuoğlu, “Şimdi, ilaç ruhsatlandığı vakit biz bunun fiyatını dizginleyebiliyorsak, ruhsat sahibinin ruhsat başvurusunu sonuçlandırmak için iki yıl bekliyoruz?” diye sordu.

Eczacılar işsiz kalacak
Eczacı olmayanların bile ecza deposu açmasına olanak sağlayan dördüncü maddeyi AKP Kayseri Milletvekili İsmail Tamer, “Ecza depoları var zaten” diyerek savunurken, HDP İzmir Milletvekili Serpil Kemalbay ise “Var zaten, tamam. ‘Diplomalı eczacı olmak şartıyla ortaklardan birinin ticarethane işlerinden mesul müdür gösterilmesi lazımdır’ kısmını da kaldırıyorsunuz. Yani herhangi bir insanın da bu görevde olmasını sağlıyorsunuz” diye itiraz etti.

Meclis’te görüşülen ve çok tepki çeken yasa teklifi, Dünya Tabipleri Birliği’nin de (DTB) gündemindeydi. DTB Genel Sekreteri Dr. Otmar Kloiber, önceki gün TBMM’deki görüşmeler sürerken Twitter’dan yaptığı paylaşımda, “Görünüşe göre, bugün TBMM Sağlık Komitesi’nde kamudan ihraç edilen hekimlerin (mahkeme prosedürü ya da etik kararlar olmaksızın) özel sektörde çalışmasının yasaklanmasını amaçlayan bir yasa tasarısı görüşülüyor” ifadelerini kullandı.