Erkek şiddetine karşı 25 Kasım’da sokağa çıkan kadınlar gözaltına alındı. 3 kadından ikisinin evini polis bastı. Kadınlar, “25 Kasım’a katılmak suç değil” diye tepki gösterdi. Ayrıca 3 kadın erkeklerce katledildi.

Şiddete direnişin ödülü baskın oldu

HABER MERKEZİ

Erkek şiddetini protesto eden en az 3 kadın, 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddetle Uluslararası Mücadele Günü’nden aylar sonra ev baskınıyla gözaltına alındı. İstanbul’da Taksim Tünel’de 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddetle Uluslararası Mücadele Günü’ne katıldıkları için 20 kadın hakkında soruşturma başlatıldığı ve 6’sının aynı zamanda ‘Cumhurbaşkanı’na hakaret’ten de suçlandığı öğrenildi.


‘Toplantı ve Gösteri Yürüyüşü Kanunu’na muhalefet’ ve ‘Cumhurbaşkanı’na hakaret’ iddiasıyla gözaltına alındığı belirtilen kadınların, Vatan Emniyet Müdürlüğü’nde tutulduğu bildirildi. Kadınların gözaltına alınma gerekçesi ise ‘Cumhurbaşkanı’na hakaret’ suçlaması. Gözaltına alınan kadınlar, Vatan Emniyet Müdürlüğü’nde ifadeleri alındıktan sonra serbest bırakıldı. Ayrıca polisin 18 yaşının altındaki bir genç kadının evine gittiğini ve Çocuk Şube’de ifade vermesini söylendiği de aktarıldı.

Artık kadınların yakasından düşün

Gözaltına alınan 2 kadının üyesi olduğu Kadın Savunma Ağı tarafından yapılan açıklamada, “Erdoğan kadınların yakasından düş! 25 Kasım’a katılmak, kadına yönelik şiddete karşı mücadele etmek suç değildir” denildi. Açıklamada, şu ifadelere yer verildi: “Binlerce kadın ve LGBTİ+ o gün Taksim’de hep bir ağızdan ‘Erkek-devlet şiddetine itaat etmiyoruz’ diyerek bir aradaydı. Çünkü bu ülkede, kadınlar ve LGBTİ+’lar şiddetin her biçimine maruz kalıyor, haklarımız gasp ediliyor.”

Öte yandan kadınların gözaltına alınmasına feminist örgütler ve siyasetçilerden tepki yağdı. Kadın örgütleri, 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddetle Uluslararası Mücadele Günü’ne katılmanın suç olmadığına dikkat çekerek mücadele etmekten de vazgeçmeyeceklerinin altını çizdi.

***

İki kentte 3 kadın katledildi

Kadınlar erkek şiddetine karşı mücadele verirken cinayetler ise sürüyor. İstanbul Kartal’da Galip Gülistan adlı erkek oğlunun eşi Safura Gülistan’ı silahla vurarak öldürdü. Olayın ardından Galip Gülistan teslim oldu. İstanbul Sultanbeyli’de ise psikolojik sorunları olduğu iddia edilen Orhan Oruçgüney, tartıştığı annesi Gülbeyaz Oruçgüney’i öldürdü. Cinayetin ardından gözaltına alınan Orhan Oruçgüney’in daha önce şizofreni tanısıyla hastanede tedavi edildiği öğrenildi.

Afyonkarahisar’ın Bayat ilçesinde 58 yaşındaki Hacer Evlice evinde ölü bulundu. Annesinin evlerine hırsızlık amacıyla giren kişi veya kişilerce öldürüldüğü ihbarında bulunan Evlice’nin oğlu Ahmet Evlice ifadesi alınmak üzere emniyete götürüldü.