Şiddete maruz bırakılan kadın veya tanık olanlar ne yapmalı?

Hacettepe Üniversitesi’nin Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’nın desteği ile 2014 yılında yaptığı bir araştırmaya göre, Türkiye’de evlenmiş kadınların yüzde 36’sı eş veya birlikte oldukları erkekler tarafından yaşamlarının herhangi bir döneminde fiziksel şiddete maruz bırakılıyor.

Aynı grup kadın için cinsel şiddet oranı ise yüzde 12. Araştırmaya göre, kadınlara yönelik en yaygın şiddet biçimi duygusal şiddet. Duygusal şiddete maruz bırakılan kadınların oranı ise yüzde 44.

Peki şiddete maruz bırakılan veya tanık olan insanlar ne yapmalı? Mor Çatı Kadın Sığınağı Vakfı gönüllüsü Hazal Günel, şiddete maruz kalındığında en yakın karakola, jandarma komutanlığına, Şiddet Önleme ve İzleme Merkezi’ne (ŞÖNİM), Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı İl Müdürlüğü’ne, Cumhuriyet başsavcılığına, kaymakamlığa/valiliğe, aile mahkemesine, belediyelere ve kadın örgütlerine başvurulabileceğini anlattı:

“Şiddete maruz bırakılan ve/veya şiddete maruz bırakılma ihtimali olan kadınlar, 6284 Sayılı Ailenin Korunması ve Kadına Yönelik Şiddetin Önlenmesine Dair Kanun’a göre önleyici ve koruyucu destekler için birçok kuruma başvurabilir. Bu yerler destek kurumlar olduğundan acil durumlarda ve koruyucu kararların alınmasında çoğunlukla ilk başvurulan yerler oluyor. Ancak tek başvuru yapılacak yerler kolluk birimleri değil.

Her ilde bulunan ŞÖNİM’ler yine 7/24 çalışma esasına göre çalışıyor. ŞÖNİM’lerden sosyo-psikolojik, hukuki, ekonomik destek almak mümkün.

Herhangi bir kuruma gitmeden Alo 183 Sosyal Destek Hattı, 155 Polis İmdat ve 156 Jandarmayı arayarak da destek istemek mümkün.”

siddete-maruz-birakilan-kadin-veya-tanik-olanlar-ne-yapmali-653339-1.

Hazal Günel

ŞİDDET SUÇTUR VE ŞİKÂYET EDİLMELİ

Şiddet uygulamanın bir suç olduğunun altını çizen Günel, şöyle devam etti:

“Bu sebeple suçu şikâyet etmek ve gerekli tedbir kararlarının alınması için savcılıklar, aile mahkemeleri ve ceza mahkemeleri de başvurulabilecek kurumlar arasındadır. Acil başvuruların yanı sıra koruyucu ve önleyici tedbirler, şiddetten uzaklaşmak için alınabilecek danışmanlıklar için belediyelerin merkezleri, Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’na başlığı sosyal hizmet merkezleri, belediyeler, kaymakamlıklar ve alanda çalışan kadın örgütlerine başvuru yapılabilir. Bazı illerde bulunan kadın örgütleri için http://www.siginaksizbirdunya.org/tr/ sitesini inceleyebilirsiniz.”