AKP’li vekiller, kadına yönelik şiddete karşı kurulan TBMM Araştırma Komisyonu’na, Diyanet’in ve İslam hukuku araştırmacılarının yardımcı olmasını istedi. Erdoğan’ın kızının yöneticisi olduğu KADEM de listede.

Şiddeti bunlarla önleyeceklermiş

Hüseyin ŞİMŞEK

İstanbul Sözleşmesi’nin feshedilmesi sürecinde kurulan ve kadına yönelik şiddetin nedenlerini belirlemeyi amaçlayan TBMM Araştırma Komisyonu’nun ilk toplantısından skandal öneriler çıktı. Toplantıda, cuma vaazlarıyla halka çağrı yaparak şiddeti durdurma başta olmak üzere çok sayıda tartışmalı öneri gündeme geldi.

İlk toplantısı gerçekleştirilen komisyonda, yaklaşık 15 kez bir araya gelmeyi planlayan milletvekillerinin dinlenilmesini önerdiği uzmanlar da dikkat çekti. gündeme geldi. Önerilerini il olarak sunan AKP Muğla Milletvekili Yelda Erol Gökcan, Diyanet İşleri Başkanlığı ve Din Hizmetleri Genel Müdürlüğü’nün bu konuda aktif rol alması gerektiğini iddia etti. “Diyanet İşleri Başkanımızın söylemleri, cuma vaazları, fetvaların oldukça önemli olduğunu düşünüyorum. Bu ayağı da boş bırakmadan gitmek gerektiğini düşünüyorum” dedi.

AKP Konya Milletvekili Hacı Ahmet Özdemir ise partili arkadaşlarının ve çeşitli ilahiyatçıların komisyona gelmesini ve fikirlerinin dinlenmesini talep etti. Özdemir, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın kızı Sümeyye Erdoğan Bayraktar’ın yöneticisi olduğu KADEM’in de komisyonda yer alması gerektiğini öne sürdü. Özdemir’in önerdiği isimler, İslam hukuku araştırmacısı Saffet Köse, Osmanlı ve İslam araştırmacısı Mehmet Akif Aydın, Konya’da faaliyet gösteren AKP’li avukatlar Gürsoy Bilgin ile Süheyla Şahin ve eski AKP MKYK üyesi Hasibe Özlem Çepni oldu.

KATİLİN PSİKOLOJİSİ

Kadın cinayeti faillerinin cinayeti işlerken ne kadar ceza alacaklarını bilip bilmediğini öğrenmek için faillere anket yapılması gerektiğini öneren AKP Milletvekili Nilgün Ök, kadının değil katilin psikolojisini anlamayı önemsediğini dile getirdi. Kadın cinayetlerinin yalnızca aile içinde gerçekleştiği imasında bulunan Ök, “Ailede giden nelerin yanlış olduğunu dinleyebileceğimiz bu kişilerle bir araya gelmemiz gerektiğini düşünüyorum” diye konuştu.

FEMİNİSTLERİ DİNLEYİN

Komisyona yazılı başvuruda bulunan CHP ve HDP de dinlenilmesi gereken kişi ve kurumlara yönelik önerilerini sundu. CHP’nin önerdiği oluşumlar arasında, Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu, Türkiye Kadın Dernekleri Federasyonu, Eşitlik İçin Kadın Platformu, Cinsiyet Eşitliği İzleme Derneği ve Cinsel Şiddetle Mücadele Derneği gibi kurumlar yer aldı.

HDP ise Engelli Kadın Derneği, DİSK Kadın Komisyonu, Kadınlara Hukuki Destek Merkezi, Uluslararası Göçmen Kadınlar Dayanışma Derneği gibi alanının uzman kuruluşlarının dinlenilmesini talep etti.

CİNAYETLER DURMAK BİLMİYOR

AKP’liler kadına yönelik şiddeti İslamcıların eline terk ederken dün iki kadın daha katledildi. Mersin’in Mezitli ilçesinde 65 yaşındaki kadın, oğlu tarafından öldürüldü. Site görevlisinin 13’üncü kattaki dairede bir kadına ait cansız beden olduğu ihbarında bulunmasıyla, daireye gelen polis ekipleri kesici aletle öldürülmüş kadın cenazesiyle karşılaştı. Evde uyurken yakalanan M.A., annesini öldürdüğünü itiraf etti. M.A., tutuklandı. İstanbul Bahçeşehir’de ise iş insanı Cüneyt Yılmaz, 14 yaşındaki kızı Zeynep Yılmaz’ı öldürdü. Yılmaz daha sonra 6 sayfalık bir mektup bırakıp yaşamına son verdi. Öte yandan İstanbul Bahçelievler’de bir evde çıkan yangında hayatını kaybetmiş halde bulunan Fatma Mavi’yi öldürdükten sonra evini yaktıkları ortaya çıkan 2 kişi hakkında ağırlaştırılmış müebbet istendi.