‘Şiddeti protesto eden kadınlara bu suçlamalar kabul edilemez’

Dilara Şimşek

İstanbul Kadıköy'de, Şilili kadınların dünyaya yayılan 'Las Tesis' protestosu için toplanan kadınlara polis, dün müdahale ederek gözaltına aldı. Gözaltına alınan kadınlar bugün adliyeye çıkarılacak.

Konuyla ilgili BirGün’e konuşan Avukat Tuba Torun kadınların ‘2911 sayılı kanuna muhalefet (Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu), Cumhurbaşkanlığına hakaret, Türkiye Cumhuriyeti Devletini, Devletin Kurum ve Organlarını Aşağılamak’la suçlandıklarını kaydetti.

Torun, şu ifadelerde bulundu:

“Las Tesis performansındaki ‘tecavüzcü sensin, polisler, hâkimler, devlet’ kısmına takılmış durumdalar. Valilik de böyle açıklama yapmıştı. Bunun tamamen kadına yönelik şiddetteki sorumlu kişilere işaret etmek için kullanılan sözler olduğunu, İspanyolca’dan birebir çeviri olduğunu ve düzenleyicisi olmadığımızı, katılımcı olarak eyleme çağrı yaptığımızı anlattık. Usule uygun dağılma çağrısı yapmadıklarını bildirdik. Dünyanın birçok yerinde bu eylem yapıldı ve müdahale olmadı ama Türkiye’de müdahale olması oldukça üzücü. Sürükleme yöntemi, biber gazıyla kadınları iterken kalkanların atlında cop ve tekmeleme suretiyle şiddet uyguladılar. Kadınları bir sokakta sıkıştırıp dağılmalarına imkân vermeden gözaltı uyguladılar. Suçlamalar kabul edilir cinsten değil. ‘Devlet yetkililer bile’ bu cinayetlerle ilgili açıklama yapmışken şiddeti protesto eden dünya çapındaki eylemi burda da gerçekleştirmek isteyen kadınların bu şekilde suçlanması kabul edilir değil. Serbest bırakılan katillerin haddi hesabı yokken bu kadınlara böyle suçlamalarla eziyet edilmesi kabul edilemez.”