Şiddetle baş etmek öğretilebilir

DİLAN ESEN

Cinsel Şiddetle Mücadele Derneği’nin geçen hafta başlattığı ‘Öyle değil böyle’ kampanyası devam ediyor. 25 Kasım Kadına Karşı Şiddetle Mücadele Günü’ne günler kalmışken derneğin hazırladığı video hâlâ gündemde.

Türkiye’de cinsel şiddetin önlenmesi, azalması ve farkındalığın artması için hazırlanan videoda Tülin Özen, Ceren Moray, Berrak Tüzünataç, Hasibe Eren, Esra Dermancıoğlu, Laçin Ceylan, Seyhan Arman, Ayça Damgacı gibi isimler yer alıyor. Videoda, cinsel şiddete maruz bırakılanı suçlayan ve faili aklayan toplumsal algı eleştiriliyor.

Videoda yer alan oyuncu Tülin Özen BirGün’e şu açıklamayı yaptı: “Sayıları giderek artıyor mu bilmiyorum ama elimize haber olarak gelme oranı kesinlikle çoğalıyor. Buna karşı sadece üzülmemiz, kadın-erkek birlikte yaşadığımız herkesi bu suçun faili ve mağduru olmaktan kurtarmamız gerektiğinin artık çok daha farkındayız.”

Özen, sözlerini şöyle sonlandırdı:

“Cinsel Şiddetle Mücadele Derneği’nin başlattığı kampanyanın da bence en kıymetli ve içinde bulunmaktan gurur duyduğum tarafı, kadın-erkek herkese, bu şiddete maruz kalmaktan ya da üreten taraf olmaktan kurtulabilecek yollar olduğunu hatırlatması, çözümler önermesi ve şiddetin önlenebilir olduğunu ve bununla baş etmenin ‘öğretilebilir’ olduğunu göstermesi...”