Şiddetle mücadelede çocuğun adı yok

Fotoğraf: serra akcan / csgorselarsiv.org

HABER MERKEZİ

Mor Çatı Kadın Sığınağı’nın raporu, Türkiye’de ev içi şiddetle mücadelede çocukların yok sayıldığını gözler önüne serdi.

Mor Çatı, Türkiye’de erkek şiddetinin çocuk haklarına etkisi üzerine bir rapor hazırladı. Birleşmiş Milletler Çocuk Hakları Komitesi’ne sunulan rapora göre, Türkiye’de çocuklar ev içinde sıklıkla fiziksel, psikolojik, ekonomik ve cinsel şiddet biçimlerine maruz kalabiliyor. Ancak ihbar edilen cinsel şiddet dışındaki şiddet biçimleri çoğu zaman dile getirilmiyor ve normalleştiriliyor. Raporda görüşleri aktarılan bir avukat, “Ev içi şiddetle mücadelede çocuğun adı yok. Çocuk ancak cinsel istismarın mağduru olduğunda tam anlamıyla bir özne olabiliyor” diyor.


Raporda görüşlerine yer verilen uzmanlar, ev içi şiddeti yaşayan çocuklar için Çocuk Koruma Kanunu ve 6284 sayılı Kanun’da tanımlanan koruyucu ve destekleyici tedbirlerin hâkimler tarafından verilmediğini, verilse bile etkili uygulanmadığını vurguluyor. Rapora göre, 6284 sayılı Kanun kapsamında destekler sağlanırken çoğu zaman çocuklar görünmez oluyor, aile kurumu esas alınıyor. Kadınlara kanun kapsamında verilen desteklerden çocukların da yararlanabileceği konusunda çoğu zaman sağlıklı ve doğru bilgilendirme yapılmıyor. Kadınların talebiyle şiddet failinin uzaklaşmasına ilişkin verilen kararlar çoğunlukla çocukları kapsamıyor. Çocuklar için talep edilen tedbirler ise, ‘baba ile çocuk arasındaki bağın korunması’ gerekçesiyle reddediliyor ya da karara bağlanmıyor. Bu durum erkeklerin şiddet uygulamak için çocukları kullanmasına yol açıyor.

Rapora göre bir diğer sorun da 12 yaş üstü oğlan çocukların sığınağa kabul edilmemesi ve bu çocuklar ile annelerine alternatif bir ortam sağlanmaması. İlgili yönetmeliğin değiştirilmesi ve bu yasağın kaldırılması gerektiği belirtiliyor. Raporda ayrıca 6284 sayılı Kanun kapsamında her türlü koruyucu ve önleyici tedbirlerin verilmesi ve takibinde çocukların ihtiyaçlarının görülmesi ve kararların bu doğrultuda verilmesi talep ediliyor.