Sıfır elbise artık hayal

Nisa KÜÇÜK

Yüksek enflasyon giysi fiyatlarında da aşırı yükselişe yol açınca, ikinci el pazarları ilk adres oldu. Ankara İtfaiye Meydanı’ndaki ikinci el pazarı onlardan biri.

Pazardan pantolon alan Yıldırım Beyazıt Üniversitesi öğrencisi Aleyna Bayraktar, bir öğrenci evinde kalıyor. 850 TL öğrenci kredisiyle geçinmeye çalıştığını aktaran Bayraktar, “Tüm masraflardan kısmaya çalışıyorum. Giysi para ayıracağım son kalem. Kilo verdim eski giysilerim olmuyor. Ucuz olduğu için ikinci eli tercih ediyorum. İkinci el pazarından 50 TL’ye bir kot pantolon aldım. Cebinde küçük bir aşınma var ama çok belli olmuyor. Yıkayıp giyeceğim. Yeni bir pantolon 350 TL. Şehir dışında okuyan bir öğrencinin geçinmesi kolay değil.

ELİNE EKMEK ALIP VİTRİNE BAN

65 yaşındaki emekli Orhan Gültekin, uygun bir kazak arıyor. Gültekin, “Bir kazağa ihtiyacım vardı. Mağazada fiyatlar 70 TL’den başlıyor. Buradan 15 TL’ye kazak bulunca kaçırmayıp aldım” dedi. 4 bin TL maaşı olduğunu söyleyen Gültekin, “Asgari ücretin altında bir maaşla geçinmeye çalışıyorum. Kirada oturuyorum. Faturaları ödemeye çalışmaktan beslenmeye ve giysiye para kalmıyor. Eşya benim için çok önemli değil ikinci el alırsın, temiz kullanırsın uzun yıllar giyersin ancak insanlar temel gıda alamaz durumda. Bir poşeti dahi doldurmadan 400 TL harcamış oluyoruz. Kemal Sunal’ın bir filminde olduğu gibi insanlar ellerine bir ekmek alıp vitrinlere banacak noktaya geldi” ifadelerini kullandı.

Pazardan deri ceket aldığını belirten Muhammet Arıkan da, “Sıfır giysilerin fiyatı çok yüksek o yüzden sık sık pazara geliyorum. Mağazada 400 TL olan ceketi buradan 100 TL’ye alabiliyorum. Dolabımın çoğunluğu ikinci el” diye konuştu.