Çin'in Şanghay kentinde uygulanan karantina nedeniyle açlıkla karşı karşıya kalan halk, evlerinden çığlık atarak duruma tepki gösterdi.

Sıfır vaka sınamaya dönüştü

Çin'in 26 milyon nüfusuyla en büyük kenti Şangay'da 28 Mart’tan bu yana uygulanan tam kapanmaya halk tepki gösterdi. Kentte son 24 saatte hastalık belirtisi gösteren 914, hastalık belirtisi göstermeyen 25 bin 173 vaka kaydedildi. Sosyal medyaya yansıyan çok sayıda görüntü ve paylaşımda kent sakinlerinin karantina tedbirlerine yönelik bireysel ve toplu tepki gösterdiği ortaya çıktı. Videoların birinde çok katlı blokların olduğu bir yerleşimde insanların pencerelerinden çığlıklar atarak tepkilerini dile getirdiği görüldü.

Şehrin batı bölgesinde çekildiği iddia edilen videoyu paylaşan Şangaylı sosyal medya kullanıcısı görüntüleri "Bu, ölüm kalım meselesine dönüştü. Evlerinden çıkamayan insanların sabrı taşmak üzere” ifadesi ile paylaştı. Bölgede yaşayanların apartmanlarının pencerelerinde toplu olarak şarkı söylediği bir yerleşimde çekildiği öne sürülen videoda ise hoparlör taşıyan drone’un apartmanların üzerinde uçarak insanlara tedbirlere uymaları, pencerelerinden ve balkonlarından dışarı çıkmamaları mesajını taşıdığı görüldü. Öte yandan Çin'in ticari üretim merkezlerinden olan 18 milyon nüfuslu Guangcou kenti, koronavirüs vakalarının baş göstermesinin ardından şehir dışından gelişlere kapatıldı. Kent dışına çıkacak kişilerden ise seyahatlerine dair net bir sebep göstermesi istendi. Şangay'da bulaşıcılığı yüksek Omicron varyantının ortaya çıkardığı tablo, nüfusunun yüzde 88'inin aşılandığı Çin'in Covid-19'a karşı ‘sıfır vaka’ stratejisi için sınamaya dönüştü. Vakaların ortaya çıktığı yerde bastırmayı ve bulaşma zincirini kesmeyi hedefleyen strateji; karantina, seyahat kısıtlamaları, toplu testler gibi katı ve geniş ölçekli tedbirleri gerektiriyor. Tedbirler, hayatın olağan akışına müdahalesi ve sosyal maliyeti açısından tartışmalara yol açıyor. Diğer ülkeler Covid-19'a karşı salgın koruma tedbirlerini büyük ölçüde kaldırıp normalleşmeye giderken Çin'in mücadele stratejisini zaman içinde nasıl uyarlayacağı belirsizliğini koruyor.

sifir-vaka-sinamaya-donustu-1002418-1.