İzmir Seferihisar’daki Sığacık Körfezi’ne Orkinos Çiftliği tesisi kurulması ısrarından vazgeçilmiyor. Körfeze Orkinos Çiftliği kurmak için çalışmalarını sürdüren şirket, Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) sürecine halkın katılımını sağlamak için kahve toplantısı düzenleniyor. 27 Aralık 2018 Perşembe günü saat 11.00’de Urla Demircili Köyü köy kahvehanesinde düzenlenecek toplantı için Seferihisar Belediyesi ve çevre örgütleri katılım çağrısı yaptı. Altınköy Koyunu Koruma […]

Sığacık Körfezi’ne Orkinos Çiftliği ısrarı

İzmir Seferihisar’daki Sığacık Körfezi’ne Orkinos Çiftliği tesisi kurulması ısrarından vazgeçilmiyor. Körfeze Orkinos Çiftliği kurmak için çalışmalarını sürdüren şirket, Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) sürecine halkın katılımını sağlamak için kahve toplantısı düzenleniyor.

27 Aralık 2018 Perşembe günü saat 11.00’de Urla Demircili Köyü köy kahvehanesinde düzenlenecek toplantı için Seferihisar Belediyesi ve çevre örgütleri katılım çağrısı yaptı.

Altınköy Koyunu Koruma Derneği, Yağcılar Demirciler Köyü Koruma Derneği, Altınköy Site Yönetimi İşletme Kooperatifi, Seferihisar Belediyesi, Seferihisar Kent Konseyi ve Urla Kent Konseyi Çevre ve Sağlık Komisyonu tarafından yapılan çağrıda, “Urla ve Seferihisar’ın en temiz denizini, Sığacık Körfezini kurtarmak için bu kez daha kararlı ve kalabalık olacağız” denildi.

Altınköy Koyunu Koruma Derneği Başkanı Ömer Ayhan Akülke, bugüne kadar alınan “ÇED olumlu” kararlarının, açılan davalarla iptal edildiğini belirterek, buna rağmen şirketin ısrarından vazgeçmediğini söyledi.

Sığacık Körfezi’ne Orkinos Çiftliği kurulmaması için Danıştay’ın da kararı bulunuyor.

Danıştay 14.Dairesi kararında orkinos çiftliğinin sakıncaları anlatılarak, şu görüşlere yer verilmişti:

“Orkinos yetiştiriciliği, Sığacık Koyu ekosisteminde, geri dönüşü olmayan çevresel riskler oluşturmakta.Turizm merkezi olan bölgenin yakınında, ekosisteme, doğal ve kültürel değerlere zarar verme olasılığı çok yüksek olan balık çiftliğinin kurulması, Seferihisar’ın ‘yavaş şehir’ uygulamalarına aykırıdır. Sığacık Körfezi’nin çevresel, deniz tabanı ve akıntı sistemi ile kapasitesi hakkında yeterli veri bilinmemekte, bu durumda ‘ÇED olumlu’ kararında hukuka uyarlık bulunmamakta. Gerekçeler bir bütün olarak ele alındığında, Sığacık Koyu’nda, iptal yönündeki ardı ardına alınan mahkeme kararları uygulanmalı ve kafesler kaldırılarak, tesisler sökülmeli ve koydan çıkarılmalıdır.”