Kadın sığınma evlerinde barınanlar 5 yılda 314 bin kişiye ulaşarak 22 ilin nüfusunu geçti. CHP’li Antmen “Yasaları uygulamayanlar kadınları buraya mahkûm ediyor” dedi.

Sığınma evleri 22 ilden kalabalık

Fotoğraf: csgorselarsiv.org/Dilara Açıkyıldız

Hüseyin Şimşek

Kadın ve çocuk sığınma evlerinin sayısı da nüfusu da her geçen gün katlanarak artıyor. Son verilere göre devlete ait yurtlarda kalan kadın ve çocuk sayısı, 22 kentin nüfusunu geride bıraktı. CHP Mersin Milletvekili Alpay Antmen, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun yanıtlaması istemiyle TBMM Başkanlığı’na sunduğu yazılı soru önergesinde, devlete ait sığınma evlerinde barınmak zorunda kalanlara yönelik istatistikleri sordu. Soylu, gönderdiği yanıtta son 5 yıllık istatistikleri paylaştı. Soylu, “1 Ocak 2015 ve 31 Aralık 2020 tarihleri arasında 81 ilde kadın konukevlerinde 189 bin 988 kadın ve beraberindeki 124 bin 192 çocuk olmak üzere toplam 314 bin 178 kişi hizmet almıştır” dedi.

ŞİDDETİN ARTTIĞININ KANITI

İstanbul Sözleşmesi’ni ve mevcut yasaları uygulamayanların kadın ve çocukları sığınma evlerine mahkûm ettiğini dile getiren Antmen, yanıtı BirGün’e değerlendirdi. Antmen, “Kadına şiddetin artmasıyla birlikte kadın sığınma evlerinin sayısı da bu evlere sığınan kadın ve çocukların sayısı da hızla arttı. Kadına yönelik şiddetinin artmasında siyasal iktidarın baskıcı ve eril dilinin etkisi büyük” diye konuştu.

“Şiddeti meşrulaştıran söylemler ve kadınla erkeği eşit görmeyen politik anlayış, kadına yönelik şiddete dönüşmekte” diyen Antmen, şunları söyledi: “Yandaş kanallarda yayımlanan birçok program ve dizide kadına yönelik aşağılayıcı ifadeler kullanılıyor. Buna karşı tek bir önlem ya da ceza uygulanmıyor. Kadın katillerine iyi hal indirimleri veriliyor. Kadınlar değil, şiddet uygulayanlar korunuyor. İstanbul Sözleşmesi’nden çıkmak demek, kadına yönelik şiddet uygulayanları cesaretlendirmek demektir. İktidar, ‘Kadın sığınma evleri sayısı arttı’ diyor ve bununla övünüyor. Demek ki kadınlar şiddete uğruyor. Bu övünülecek değil utanılacak bir durumdur.”