Akdeniz'de ölümden kurtardığı 180 sığınmacıyla birlikte denizde mahsur kalan 'Ocean Viking' isimli insani yardım gemisi kurtarılmayı bekliyor. İtalya ve Malta, geminin limanlarına yanaşmasına izin vermiyor

Sığınmacı gemisi acil yardım bekliyor

DIŞ HABERLER SERVİSİ

kurtarılan 180 sığınmacıyla birlikte günlerdir Akdeniz’in ortasında beklemede olan insani yardım gemisi 'Ocean Viking' için acil yardım çağrısı yapıldı.
SOS Méditerranée, bir haftayı aşkın süredir devam eden belirsizliğin gemideki durumu dayanılamaz hale getirdiğini, sığınmacıların açlık grevine başladığını duyurdu. Beş yıllık tarihinde ilk kez yardım çağrısı yaptığını belirten kuruluş, sığınmacıların psikolojik durumunun giderek kötüleşmesi üzerine bu çağrıyı yapmak zorunda kaldıklarını beyan etti.

Kuruluşun Almanya direktörü Verena Papke, İtalya ve Malta’nın gemiden yapılan limanlara yanaşma izni çağrılarını reddettiğini açıkladı. İtalya’nın Sicilya Adası açıklarında beklemede olan gemide son 24 saat içinde altı intihar girişimi yaşandığını belirten Papke, 44 kişinin de hem kendilerine hem de diğer kişilere zarar verme niyetlerini ifade ettiklerini bildirdi.

AB'YE ÇAĞRI

'Ocean Viking' kurtarma gemisi mürettebatı pandemi nedeniyle üç aylık bir aranın ardından, geçen haziran ayı ortasında yeniden yardım çalışmalarına başlamıştı. Gemi çalışanları, tüm Avrupa Birliği (AB) ülkelerine sığınmacılar için çözüm bulmaları yönünde çağrıda bulunmuştu.

Uluslararası Göç Örgütü'nün (IOM) verilerine göre, geçen yıl Afrika’dan Avrupa’ya geçmeye çalışan bin 283 sığınmacı denizde can verirken Akdeniz'de son beş yılda 19 bin göçmen bu yolculuklarda yaşamını yitirdi.