Bir ay boyunca sınır hattında bekledikten sonra çadırları yakılarak sekiz farklı kentteki barınma merkezlerine gönderilen sığınmacılar, kandırıldıklarını ve yarı yolda bırakıldıklarını ifade etti

Sığınmacılar barınma merkezlerine gönderildi: Ev verilmezse salgın durmaz

BirGün ANKARA

Avrupa’ya gitme umutları sömürülerek sınıra gönderilen, bir ay kaldıktan sonra koronavirüs salgınıyla birlikte çeşitli illerdeki barınma merkezlerine gönderilen sığınmacılar, “Kandırıldık” dedi. İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun “Salgından sonra isteyenler yine gidebilir” derken Yunanistan Hükümeti, çadırların TSK askerleri tarafından yakıldığını öne sürdü.

Yaklaşık bir ay sınırda insani olmayan şartlarda barınan, sınır kapılarının açılmamasının ardından sekiz ayrı ildeki barınma merkezlerine gönderilen Suriyelilerin durumuna dikkati çeken HDP Göçmen ve Mülteciler Komisyonu Eş Sözcüsü Gülsüm Ağaoğlu, “Virüsün en fazla etkilediği, tehdit ettiği kitlelerin başında mülteciler geliyor. Çünkü yerli halkın korunma olanaklarının nerdeyse hiçbirine sahip değillerdir. Yerel ölçekteki mücadele hiçbir ayrım gözetmeksiniz, hukuki statüleri, milliyetleri ne olursa olsun bu topraklarda yaşayan bütün yurttaşları kapsamalıdır” dedi.

Sığınmacıların korunmaması durumunda salgının son bulmayacağını söyleyen Ağaoğlu, “Sığınmacılar korunmazsa virüsle mücadele başarısız olacaktır. Mültecileri virüsten korumak için alınacak acil tedbirler, salgınla mücadele yönteminin olmazsa olmazı olmak zorundadır” diye konuştu.

EVİ OLSUN Kİ EVDE KALABİLSİN

HDP Göçmen ve Mülteciler Komisyonu Eş Sözcüsü Gülsüm Ağaoğlu taleplerini şöyle sıraladı: “Sağlık hizmetlerine ulaşımda mültecilerde aranan kayıtlı olma şartından vazgeçilmelidir. Kayıtlı kayıtsız tüm mültecilerin sağlık hizmetlerinden koşulsuz, şartsız yararlanmaları sağlanmalıdır. Kayıtlı olma şartı, hastanelere gitmemeyi, beraberinde olası hastalıkları yayma potansiyeli taşımaktadır. Bir yandan evde kal çağrısı yapılırken kalacak evi olmayan mültecilerin barınma koşulları yaratmalıdır. Mülteciler kalabalık ortamlarda ve toplu yaşadıkları için salgına yakalanma riskleri daha yüksektir. Bu yüzden Covid-19 bulaşma tehdidi yaşayan mülteciler acilen sağlık taramasından geçirilmelidir.

Edirne’den devlet zoruyla geri gönderilen ve Esenler Otogarına ulaşanların büyük bir çoğunluğu gitmek istedikleri iller için bilet alımında zorluklarla karşılaşmaktadırlar. Acilen, bu zorluk giderilmeli, kimlik numarası gibi taleplerde bulunmaları engellenmelidir.

Kriz, kaos koşulları refakatsiz çocuklar başta olmak üzere kadın ve çocuk istismarına zemin hazırlamaktadır. Bu koşullarda yaşayan çocuk ve kadınlar için acilen önlemler geliştirilmelidir