SGK’nin batan, el konulan, birleşmelerle yeniden çalışmaya başlayan ancak tekrar el konulan sigorta şirketinden 80 milyon TL’lik alacağının zamanaşımına uğrama riski bulunuyor. 1999 krizinde el konulan Egebank’a bağlı sigorta şirketinde kalan ve SGK’nin de zamanında takip etmediği alacaklar yıllardır tahsil edilemiyor.

Sigorta şirketinden 80 milyon TL tahsil edilmedi: Şirketler battı, yük SGK’ye kaldı

Nurcan Gökdemir

AKP iktidarları döneminde güçlükle ayakta duracak hale gelen Sosyal Güvenlik Kurumu’ndaki kötü yönetim örnekleri Sayıştay denetçileri tarafından da tespit edildi. Kurumun çalışanlar ile işverenlerin primlerinden oluşan varlığının 80 milyon TL’sinin 1999’da el konulan Egebank’a bağlı sigorta şirketinden geri alınamama riski bulunduğu ortaya çıktı.

Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk’un, emeklilere yaptıkları maaş ödemelerini iyi icraat örneği olarak açıklamasından sonra dikkatlerin bir kez daha üzerine çevrildiği Sosyal Güvenlik Kurumu’nun 2019 yılı hesapları üzerinde Sayıştay denetçilerinin yaptığı incelemeler önemli tespitleri içeriyor.

YILLARDIR TAHSİL EDİLEMİYOR

SGK’nin alacaklarını uzun yıllar tahsil edemediği, bir bölümünü de tahsil edememe riski bulunan sigorta şirketi ile yaşananlar Türkiye’nin ekonomi yönetiminin de çarpıcı bir örneğini oluşturuyor. Murat Demirel’in sahibi olduğu ve 1999 krizinden sonra el konulan Egebank’ın iştiraki olan Ege Sigorta, 2004 yılında, yine el konulan Halis Toprak’ın sahibi olduğu Toprak Sigorta ile birleştirildi. 2008 yılında Mustafa Şahin’in Euro Menkul Kıymetler’ine satılan şirket, önce Euro Sigorta, 2014 yılından sonra da Ege Sigorta olarak yoluna devam etti. Ekonomik güçlük yaşarken ismini yeniden Ege Sigorta olarak değiştiren şirkete 1.5 yıl sonra yeniden el konuldu. Bu arada trafik sigortası alanında Türkiye’nin en büyükleri arasında olan şirketin SGK’ye olan borçlarının büyük bölümü aradan geçen yıllara karşı tahsil edilemedi.

Rapora göre, Sayıştay denetçileri, yaptıkları incelemelerde trafik kazalarından kaynaklanan sağlık hizmetleri karşılığı şirketten alınması gereken hizmet bedelinin 2011 yılından itibaren tahsil edilmediğini gördü.

SGK’nin, 30 Ocak 2020 itibarıyla Ege Sigorta’dan 67.1 milyon anapara ve 74.3 milyon 56 TL’si gecikme zammı ve cezası olmak üzere toplam 141.5 milyon TL alacağı olduğu belirlendi. Bulgu üzerine 62.1 milyon TL, 12 Haziran 2020 tarihinde tahsil edildi, 79.4 milyon TL ise alınamadı.

SGK ALACAĞI TAKİP ETMEDİ

Raporda, SGK’nin alacağın takibini yapmadığı gibi icra takibini de şirketin ruhsatının iptal edildiği 2015 yılına kadar başlatmadığı ifade edildi.

7 Ağustos 2015’te Hazine Müsteşarlığı tarafından şirkete el konulmasının ardından SGK takip ve tahsilat işlemlerine başladı. Ancak el konma işlemi nedeniyle SGK’nin icra takibini sonlandırması istendi. Şirketin üst yöneticileri de SGK tarafından gönderilen ödeme emrinin iptali ve borçlu olmadıklarının tespiti için dava açtı ve bu dava halen sonuçlanmadı.

ZAMAN AŞIMI UYARISI

Yurtdışına para kaçırma, şaibe iddialarının da dile getirildiği bu el koyma, birleştirme yeniden el koyma işlemleri sırasında sonuçta SGK alacağını tahsil edemedi.

Sayıştay denetçileri, kalan 79 milyon 413 bin TL’lik alacağın zamanaşımına uğrama olasılığına dikkati çekerek gerekli tedbirlerin alınmasını istedi.