‘Şiir boyun eğmez’

İSMAİL BİÇER

Artshop Yayıncılık tarafından düzenlenen 10. Uluslararası İstanbul Şiir Festivali ŞİİRİSTANBUL, başladı. Geleneksel hale gelen festival, İstanbul’un çeşitli semtlerindeki kültür merkezlerinde etkinliklere imza atarak, yurtdışından ve yurtiçinden birçok şaire ev sahipliği yapıyor. 6 Haziran’a kadar devam edecek olan festivalin bu yıl panel konuları; ‘Çöküş Zamanlarda Şiir’, ‘Genç Şiir’, ‘Kıbrıs Şiiri ve Fikret Demirağ’.

Sermet Erkin’in ‘Şiir ve İllüzyon’ gösterisi ve Nazan Erkmen’in, ‘Ömer Hayyam’ resim sergisinin de yer aldığı festivalin yurtdışından katılacak şair konukları arasında Lily Exarchoppulou (Yunanistan), Gerry Van Der Linden (Hollanda), Nedeljko Terzić (Sırbistan) bulunuyor. Festivalin yurtiçinden katılımcı arasında ise; Pelin Batu, Ayten Mutlu, Emine Erbaş, Âba Müslim Çelik, Hüseyin Alemdar, Hüseyin Avni Dede, Fügen Kıvılcımer, Aytül Akal, Hasan Erkek, Metin Kaya, Nisa Leyla, Volkan Hacıoğlu, Çavlan Gençer, Levent Karataş ve Seyhan Livaneli bulunuyor.

ŞİİR ÖZGÜRLEŞTİRİR

Festival yürütme kurulu, festivale ilişkin (içeriğini) şöyle tanımlıyor: “Bazen ülkeler ile şiirin kaderinin birleştiği zamanlar olur. Kapitalizm insan ruhunu, onun ayrılmaz parçası olan şiiri, insanlığın bu son kalesini teslim almak istiyor. Boşuna, yenilgiye mahkûm bir çabadır bu. Şiir özgürleştirir. Önce bir ve tek kişinin ruhunu, oradan tüm toplumun benliğini. Tarih bunu apaçık göstermiştir. Kimi hükümetler, siyasi organizasyonlar da insanın ihtiyaçlarının sadece karnını doyurmak ve barınmak olduğunu sanabilir. Toplumun büyük bir kısmı da bu çaresizliğin kıskacında olabilir… Özgürlük yoksa insanlık eksiktir. Şiir yoksa insanlık eksiktir.”