İzmir’de kendisinden boşanmak isteyen Ezgi Özarslan’ı yaralayan ve 4 gündür yakalanamayan saldırganın uzaklaştırma kararı olduğu ortaya çıktı. TKDF’nin yardım hattına haziran ayında 388 ev içi şiddet ihbarı yapıldı. Raporda, “Şiddet güvenli olduğunu varsaydığımız evde uygulanıyor” denildi.

Şikâyetler yine sonuçsuz kaldı

Dilara ŞİMŞEK

İzmir’in Konak ilçesinde 28 Temmuz’da boşanma aşamasında olduğu erkek tarafından saldırıya uğrayan 31 yaşındaki Ezgi Özarslan, 4 gündür komada. Saldırgan Deniz Özarslan ise hâlâ yakalanmadı.

Bu saldırının altından da bir kez daha cezasızlık ve eksik uygulamalar çıktı. Genç kadının kardeşi Hazal Zerkin, BirGün’e yaptığı açıklamada saldırgan hakkında uzaklaştırma kararı bulunduğunu kaydetti. Zerkin, yaptıkları onca şikâyete rağmen etkili önlemler alınmadığının altını çizdi: “Ezgi hâlâ komada, saldırgan ise hâlâ firari. Ülkede hiçbir kadına kıymet verilmiyor. Uzaklaştırma kararı varken bu olayı gerçekleştirdi. Çok kez şikâyette bulunduk. Daha önce de uzaklaştırma kararı varken kapımıza dayanıyordu. Karakolu aradığımız zaman ‘fiziksel temasta bulunmadığı sürece hiçbir şey yapamıyoruz’ cevabını alıyorduk. Son olayı gerçekleştirdikten sonra biz hastanedeyken oturduğumuz semte gittiğini, sokağımızda bağırdığını komşular söyledi. Elini kolunu sallayarak dolaşıyor. Adalet yerini bulsun istiyoruz.”

Saldırganın 13 Mayıs’ta 25 yaşındaki Derya Kılıç’ın 4 katlı binanın terasından düşüp ağır yaralı olarak hastaneye kaldırıldığı olayla ilgili de tutuklandığı ortaya çıkmıştı. Saldırgan, terastan dengesini kaybedip düştüğünü söylemesi üzerine serbest bırakılmıştı. Deniz Özarslan hakkında, geçen 12 Nisan’da da Kılıç ile ev arkadaşını tehdit ettiği gerekçesiyle İzmir 32’nci Asliye Ceza Mahkemesi’nde dava açılmıştı.

PATRONLARI ÖLDÜRDÜ

Muğla’nın Milas ilçesinde çalıştığı mekânının sahiplerince öldüren 18 yaşındaki Zehra Bayır’ın adli tıp raporu açıklandı. Raporda, Bayır’ın başına sert cisimle vurulması sonucu hayatını kaybettiği tespiti yer aldı. Olayla ilgili H.K., Y.İ., T.K., T.İ., İlender İlter, kardeşi Ömer İlter ve garson Ünal Karakülah’ı gözaltına aldı. İşlemlerinin ardından adliyeye sevk edilen şüphelilerden İlter kardeşler ve Ünal Karakülah çıkarıldığı mahkemece tutuklandı. Olay, 24 Temmuz’da akşam saatlerinde Selimiye Mahallesi’nde meydana geldi. Konya’dan 3 ay önce Milas’a çalışmaya gelen Bayır, madde bağımlısı olduğu ileri sürülen kardeşinin tedavi masraflarını karşılayabilmek için bir eğlence mekânında çalışmaya başladı. İddiaya göre işletme sahipleri, Zehra Bayır’a toplu para vereceğini belirterek bu süre içinde hiç ödeme yapmadı. Sanatçı Haluk Levent, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada Zehra Bayır’ın ailesine ulaşıldığını belirterek, "Muğla’da madde bağımlısı kardeşinin tedavisi için çalıştığı öldürülen Zehra Bayır’ın ailesine ulaştık. Ankara’ya bir hastaneye gidiyorlar. Kardeşimiz orada tedavi görecek. Tüm masraflarını Ahbap hayırseverleri karşılayacak" dedi.

UYKUSUNDA ÖLDÜRÜLDÜ

Adana’da birlikte yaşadığı 28 yaşındaki Melek Yıldırım’ı öldüren erkek gözaltına alındı. Merkez Sarıçam ilçesi Orhangazi Mahallesi’ndeki iki katlı evde bir kişinin bıçaklandığı ihbarı üzerine olay yerine polis ve sağlık ekipleri sevk edildi. Ekipler Melek Yıldırım’ın öldürüldüğünü tespit etti. Şüpheli Ramazan Ü. ‘dini nikahlı’ olduğu Yıldırım’ı uyuduğu sırada öldürdüğünü itiraf etti. Yıldırım’ın cenazesi, Bağözü Mahallesi Mezarlığı’nda toprağa verildi.

SOKAKTA SALDIRDI

Zonguldak’ta 34 yaşındaki Gamze Kavraz, arkadaşını beklediği sırada parktan koşarak gelen 20 yaşındaki Ümit Kalmaz isimli erkeğin yumruklu saldırısına uğradı. İfadesinde başka bir şeye sinirlendiğini söyleyen saldırgan "Tanımıyorum. Yoldan geçen kadına vurdum" dedi. Dişleri kırılan ve yüzünde morluklar oluşan Kavraz ise Atatürk Devlet Hastanesi’ne kaldırılarak tedavi altına alındı. Sabıka kaydı bulunan Kalmaz, çıkarıldığı mahkemece tutuklandı.

ADALET YERİNİ BULSUN

İzmir’in Bayraklı ilçesinde boşanmak istediği 42 yaşındaki Çetin Karanlık tarafından bıçakla rehin alınan 39 yaşındaki Gülşen Karanlık, "Kafamın bir yerinde hep, ‘Ya dışarı çıkıp yarım kalan işini tamamlarsa’ düşüncesi var. Bir kadın cinayeti daha yaşanmasın” diyerek yetkililere seslendi. 28 Temmuz’da, saldırgan erkek 1 yıldır ayrı yaşadığı kadının evine gelip barışma teklifinde bulundu. Çetin Karanlık, Gülşen Karanlık’ın teklifi reddetmesi ile kadını rehin aldı. Bu sırada Gülşen Karanlık, KADES uygulamasına ihbarda bulundu. Vücudunun çeşitli yerlerinde darp izleri ve çizikler olan kadın tedavi altına alındı, erkek ise tutuklandı.

1 AYDA 388 MAĞDUR YARDIM HATTINI ARADI

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın imzasıyla hukuksuzca feshedilen İstanbul Sözleşmesi’nin yeniden yürürlüğe girmesi için kadınların mücadelesi sürüyor. Kadınlar ve kadın örgütleri sözleşmenin yürürlüğe girmesinin sekizinci yılında bir kez daha sözleşmeye sahip çıkma çağrısında bulundu. Kadınlar her gün erkek şiddetine maruz bırakılırken haziran ayında 388 ev içi şiddet ihbarı verilere yansıdı. Türkiye Kadın Dernekleri Federasyonu (TKDF) tarafından yönetilen ‘Ev İçi Şiddet Acil Yardım Hattı’ haziranda toplam 388 çağrı aldı. Bu çağrıların 77’si İstanbul, 26’sı Ankara ve 8’i Adana’dan geldi. Acil yardım hattına gelen çağrıların 100’ü ev içi şiddet ihbarları, 21’i sığınak talebi, 1’i ise acil müdahale gerektiren vaka ihbarı oldu. Gelen aramalara göre ev içi şiddet mağdurlarının büyük çoğunluğu kadınlar. Haziran ayı içerisinde hatta gelen şiddet ihbarlarında belirtilen mağdurların yaşları 2-66 arasında değişti.

sikayetler-yine-sonucsuz-kaldi-1046969-1.