Karar hem Meclis’te hem de sokakta ipleri daha da gerecek. İktidar bloku muhalefeti bastırma politikasıyla büyük bir kumar oynuyor

Sıkışan AKP her cephede saldırıyor

YAŞAR AYDIN

TBMM’de dün CHP’li Enis Berberoğlu HDP’li Leyla Güven ve Musa Farisoğulları’nın milletvekilliği düşürüldü. Partiler arası hiçbir diyalog yaşanmadan tüm teamülleri yok sayarak alınan karar, AKP’nin muhalefete yaşam hakkı vermemek için her yolu deneyeceğini gösteriyor.

Salgın döneminde bile HDP’li belediyelere kayyum atayan, CHP’li Ankara ve İstanbul belediye başkanlarına soruşturma açan iktidar, şimdi de Meclis’i hedef aldı. Anlaşılan o ki Erdoğan erken seçim tarihine kadar gerilimin düşmesine asla izin vermeyecek.

AKP bu kararla ortağı MHP’nin sertleşme siyasetinde ortaklaştığını ortaya koydu. Bahçeli bir kez daha 7 Haziran Mutabakatı’nın tüm hücreleriyle yürürlükte olduğunu göstermiş oldu.

ARA VERMEMEK İÇİN DİRENDİ

TBMM’ye sürpriz bir şekilde gelen milletvekilliği düşürülme talebi gerilimi tırmandırdı. Genel Kurul’da yükselen tartışmaya rağmen, gerek AKP ve MHP’li vekillerin kayıtsız tavrı, gerekse de Meclis Başkanvekili Süreyya Sadi Bilgiç’in yaklaşımı önümüzdeki günlerde yaşanacak daha büyük gerilimlerin habercisi. Başkanvekili Bilgiç, onca sataşmaya, slogan seslerine, milletvekillerinin birbirinin üzerine yürümesine rağmen yaşananları sadece izledi. Ağzından teskin edici bir söz çıkmadı. Ara vermemek için direnen Başkanvekili, “İstediğimiz olana kadar devam edeceğiz” mesajını muhalefete verdi.

HER ALANDA SALDIRACAK

Meclis’te bekçilerle ilgili düzenleme beklenirken üç ismin vekilliğinin düşürülme kararı AKP-MHP blokunun artık TBMM’yi sadece ihtiyaç duyduğunda çalıştıracağını ve tartışma ile eleştiriye çok tahammül etmeyeceğini net bir şekilde göstermiş oldu. Muhalefet için en korunaklı alan olarak görünen Meclis bile iktidarın pervasızlığı karşısında bu özelliğini yitirdi.

CHP ve HDP’li vekillere verilen ceza aynı zamanda iktidarın muhalefeti cephesini sıkıştırmak için attığı adımlardan biri. HDP’lilere verilen cezalarla alınan karara Millet İttifakı’nın bir bütün olarak karşı durmasının önüne de geçebileceğini yeni bir çatlak açabileceğini düşünüyor. Böylece bir taşla birden fazla kuş vurmuş olacak.

Üç isme verilen ceza başta Erdoğan olmak üzere aile bireylerini eleştiren, bu nedenle de hakkında soruşturma açılan muhalefet milletvekillerine de ciddi bir uyarı ve gözdağı niteliğinde. Sokaktan Meclis’e her alanı kuşatmaya çalışan iktidara karşı muhalefetin cevabı önümüzdeki günlere rengini verecek.

YENİDEN ADALET YÜRÜYÜŞÜ MÜ?

HDP ve CHP’li Grup Başkanları, Meclis’te yaşananlara çok sert tepki verdi. Kemal Kılıçdaroğlu da yanıtlarının demokrasi mücadelesini yükseltmek olacağını söyledi. Berberoğlu’nun tutuklanması Ankara-İstanbul arasında Adalet Yürüyüşü’nün başlamasına neden olmuştu. Muhalefet şimdi bir kez daha benzer bir eşikte duruyor.

Karar hem Meclis’te hem de sokakta ipleri daha da gerecek. İktidar bloku muhalefeti bastırma politikasıyla büyük bir kumar oynuyor. Bu süreçten geri adım atmadan direnerek çıkmayı başarırsa iktidar için işler çok daha zor olacak.