Google Play Store
App Store

1 Mayıs'ı Taksim'de kutlamak isteyen DİSK, KESK, TMMOB ve TTB öncülüğündeki kalabalık, bütün engellemelere rağmen 30 yıl aradan sonra Taksim Alanını yeniden '1 Mayıs Alanı' yaptı

42 kişinin öldürüldüğü 1 Mayıs 1977 Katliamı'nın otuzuncu, DİSK'in kırkıncı yılında İstanbul Taksim'de i Mayısı kutlamak isteyenler, bütün İstanbullular'la birlikte yoğun bir devlet terörü ile karşılaştılar. Sabahın ilk saatlerinden itibaren İstanbul adeta 'sıkıyönetim' altındaydı. Çevre illerden İstanbul'a otobüslerle gelmek isteyenler şehre sokulmadı. Tüm yollar kesildi. Vapurlar, toplu taşım araçları ve metro çalıştırılmadı. Binlerce kişi coplarla, göz yaşartıcı bombalarla dağıtıldı. Binin üzerinde kişi göz altına alındı. Valiliğin akıl almaz uygulamaları nedeniyle İstanbul trafiği saatlerce kitlendi. İstanbullular işlerine, göstericiler miting alanlarına gidemedi. Tüm bunlara rağmen DİSK, KESK, TMMOB ve TTB'nin öncülüğünde 1 Mayıs'ı Taksim'de kutlamak isteyen binlerce kişi bütün engellemelere rağmen Taksim'de toplandı ve Taksim 30 yıl aradan sonra yeniden '1 Mayıs Alanı' oldu.

'TAKSİM, 1 MAYIS ALANI OLMUŞTUR'
DİSK Genel Başkanı Süleyman Çelebi, "Sıkıyönetim süreçlerinde bile bu kadar baskı yoktu" dedi. Çelebi, her noktada otobüslerin önünün kesildiğini, toplanmak isteyenlere biber gazı sıkıldığını belirterek, "Barışçı bir eylem yapıyoruz. O bile abluka altına alınıyor" dedi. Tüm engellemelere karşın alana ulaştıklarını kaydeden Çelebi, şöyle devam etti: "Buradan şimdi şunu ilan ediyorum: Şu görüldü ki, artık Taksim, İstanbul ve tüm Türkiye miting alanı olmuştur.

Herkesin bizim duyarlılığımızı anlamasını istiyorum. Burada yitirdiğimiz arkadaşlarımız adına yaptığımız bu anmaya, herkesin duyarlı davranmasını istiyoruz." KESK Genel Başkanı İsmail Hakkı Tombul da 30 yıl sonra tekrar Taksim'de olduklarını ifade ederek, "O gün (1 Mayıs 1977) burada karanlık eller vardı. O karanlık eller Çorum'da, Kahramanmaraş'ta, Bahçelievler'de ve Sivas'ta da vardı. Buna boyun eğmeyeceğiz" diye konuştu.

TAZYİKLİ SU VE BİBER GAZI
1 Mayıs'ı Dolmabahçe'de kutlamak isteyen bir gruba polis tazyikli su ve biber gazı ile müdahale etti. Kabataş'ta toplanan ve ellerinde "Sine-Sen" pankartı taşıyan bir grup, "Yaşasın 1 Mayıs" sloganları atarak Dolmabahçe'ye gelmek istedi. Geniş güvenlik önlemi alan emniyet güçleri, gruba önce tazyikli su ile müdahale etti. Ardından da grubun dağılması için biber gazı kullandı. Bu sırada bazı göstericiler gözaltına alındı. Dolmabahçe'de İnönü Stadyumu önüne toplanan ve aralarında sanatçı Nur Sürer'in de bulunduğu bir gruba da polis tarafından izin verilmedi. Grup, daha sonra gözaltına alındı.

Gözaltılar sabah saatlerinde başladı
1 Mayıs Tertip Komitesi üyeleri, sabahın erken saatlerinde İnönü Stadyumu önünde gözaltına alındı. 1 Mayıs Tertip Komitesi Başkanı ve DİSK Genel Sekreteri Musa Çam, KESK Genel Sekreteri Abdurrahman Daşdemir, KESK Yönetim Kurulu Üyesi Sevgi Göğçe, Nak-liyat-İş Sendikası Genel Başkanı Ali Rıza Küçü-kosmanoğlu, Dev Sağlık-İş Sendikası Genel Sekreteri Arzu Çerkezoğlu, ÖDP İstanbul İl Başkanı Alper Taş, TMMOB Yönetim Kurulu Üyesi Hüseyin Yeşil ve bir grup sendikacının saat 07.3o'da Beşiktaş'tan 1 Mayıs toplanma alanı İnönü Stadyumu önüne geldiklerinde, Çevik Kuvvet polisi tarafından gözaltına alındığı belirtildi. Dolmabahçe'de toplanılarak Taksim'e yürüyüş yapılmasını engellemek isteyen güvenlik güçleri, tertip komitesini gün boyu gözaltında tutarak bir otobüsün içinde bekletti.

ASKERİ BİRLİKLER GEZİ PARKINDAYDI
1 Mayısın Taksim'de kutlanmak istemesi nedeniyle, kentte sabahın erken saatlerinden itibaren 17 bin polis Taksim'e çıkan yolları kesti. Güvenlik güçlerince Taksim çevresindeki yollarda güvenlik noktaları kuruldu. Fatih Sultan Mehmet Köprüsü, Boğaziçi Köprüsü, Unkapanı Köprüsü, Galata Köprüsü ile Taksim'e çıkan bütün cadde ve sokak üzerlerinde güvenlik güçlerince kontrol noktaları oluşturuldu. Bu arada, güvenlik güçlerine takviye olarak görevlendirilen askeri birlikler Taksim Gezi Parkı'na konuşlandırıldı.

BİNDEN FAZLA KİŞİ GÖZALTINDA
Taksim'e çıkan hemen hemen tüm yolları kapatan güvenlik güçleri, meydana çıkmak isteyen herkese müdahale etti. Sabah saatlerinde Taksim, Beşiktaş, Kabataş ve Dolmabahçe'de 377 kişiyi gözaltına alındı. Piyalepaşa Bulvarı'ndan Taksim'e yürümek isteyen gruba da müdahale eden polis, meydana çıkılmasına izin vermedi.

Bu arada Okmeydanı Fatma Girik Parkı yakınında toplanan, "1 Mayıs'ta Taksim'e", "1977 katliamının suçlularını istiyoruz" yazılı pankart taşıyan grup, ara sokaklardan Piyalepaşa Bulvarı'na indi. Gaz bombalarıyla polisin müdahale ettiği grup ara sokaklara girdi. Müdahalelerde toplam binden fazla kişinin gözaltına alındığı bildirildi.

TAKSİM MEYDANI'NA ÇIKAN HEYETE ÇOK SAYIDA KIŞI KATILMAYI 'BAŞARDI'
SHP
Genel Sekreteri ve İstanbul Milletvekili Ahmet Güryüz Ketenci, DİSK Genel Başkanı Süleyman Çelebi, KESK Genel Başkanı İsmail Hakkı Tombul, ÖDP Genel Başkanı Ufuk Uras ve SODEV Başkanı Ercan Karakaş ile bazı sendika temsilcileri, polis çemberine alınan gruptan çıkarak Taksim Cumhuriyet Anıtı'na çelenk bıraktı. Gözaltına alınanların serbest bırakılmasını isteyen Çelebi, "Biz burada kaybettiğimiz arkadaşlarımızı anacaktık. Cumhurbaşkanlığı seçimi sürecinde yaşanan kaosa ve verilen muhtıraya tepkimizi verecektik. Bu engelleniyor" diye konuştu. Yapılan engelleme girişimlerini kınadığını ifade eden Çelebi, Kadıköy'de yapılan 1 Mayıs etkinliğine katılanları selamlayıp, ancak güçbirliğini kırarak buraya gitme kararı alan sendikaları da kınadığını da sözlerine ekledi.

VALİ VE EMNİYET MUDURU DERHAL İSTİFA ETMELİDİR
İstanbul'daki polis şiddetini değerlendirmek üzere basın toplantısı yapan emek örgütleri, DİSK binasında gazetecilere açıklamalar yaptı. DİSK Genel Başkanı Süleyman Çelebi, "İstanbul'da terör estiren vali derhal istifa etmelidir. Olayların sorumlu vali ve AKP iktidarıdır. Esas provakasyon bugün yapılandır. Bu bir devlet provakasyonudur. Bunun benzeri 1 Mayıs 1977'de yapıldı. Bugün İstanbul'un tamamı 1 Mayıs alanı olmuştur. Bize göre 1 Mayıs hedefine ulaştı ama keşke bayram havasında kutlayabilseydik. Artık Taksim 1 Mayıs alanıdır" derken; KESK Başkanı Tombul da, "Hükümete bir kez daha sesleniyoruz: Emeğin ve toplumun taleplerine kulak verin. 1 Mayıs 1977'yi kana bulayanlar da 12 Eylül darbecileri de toplumu susturmak istiyordu, başaramadılar, sizin gücünüz bizi susturmaya hiç yetmez" diye konuştu.

Müdürlerin 'dayak' tartışması
Sorumlu Güvenlik Şube Müdürü ile Asayiş Şube Müdürü arasında müdahelede bulunulması konusunda tartışma çıktı. Güvenlik Şube müdürü hemen dağılacaklar diyerek gruba müdahele edilmemesi uyarısında bulundu. Ancak İstanbul Asayiş Şube Müdürü derhal müdehele emri verdi. Bunun üzerine basın mensuplarının önende müdürler ağız dalaşına giriştiler. Sonunda Asayiş müdürü 'dağıtın' emri verdi. Beyoğlu İstiklal Caddesi üzerindeki gruba müdahele edildi.

Bu arada miting alanında görevli bir polis memurunu Çevik Kuvvet Müdürü'nün araç içinde tartaklağı dikkat çekti.

Polis terörü
5 AYRI GRUBA MÜDAHALE EDİLDİ
Kabataş, Tophane, Beşiktaş ve Taksim yakınındaki 5 ayrı gruba polis müdahale etti. Taksim'e çıkmak üzere Tophane ve Kabataş'ta toplanan gruplara polis izin vermedi. Gruplara müdahale eden güvenlik güçleri, çok sayıda kişiyi gözaltına aldı. Beşiktaş'ta Barbaros Bulvarı'nda toplanan grup da, polisin müdahalesiyle dağıtıldı. Bu gruptan da bazı kişiler gözaltına alındı. Bu arada, Taksim yakınında toplanan 2 ayrı gruba da polis ekiplerince müdahalede bulunuldu. Yakalananlar emniyete götürüldü.

ORDUEVİ ÖNÜNDE 'UYARI ATEŞİ'
Harbiye Orduevi önünde grubun dağılmasını sağlamak amacıyla havaya "uyarı ateşi" açtı. Divan Oteli yakınlarında ortaya çıkan ve polisin müdahale ettiği bir gruptakiler, yeniden toplanarak Harbiye istikametine doğru yürüyüşe geçti. Harbiye Orduevi önüne gelen gruptakiler, burada bekleyen polis ekiplerine taşlı direnişde bulundular. Bunun üzerine polis tarafından grubun dağılmasını sağlamak amacıyla havaya birçok kez "uyarı ateşi" açıldı. Bu arada, grubun Harbiye Orduevi önüne gelişi dolayısıyla ordu evinde hareketlilik yaşandığı gözlendi.

MÜHENDİSLERE BASKIN
İstiklal Caddesi'nde gruplara müdahale eden polis bir kişinin Makina Mühendisleri Odası İstanbul Şubesi'ne girdiği gerekçesiyle odayı bastı. Gaz bombası atarak içeri giren polis çok sayıda kişinin yaralanmasına neden oldu. Bir çok görevli içerde mahsur kaldı. Makina Mühendisleri Odası Başkanı Emin Koramaz: Odanın gaz ve coplarla basılmasını kınıyorum. Burası savaş alanı değil, halkına hizmet veren bir odadır. İstanbul Valiliği, Çevik Kuvvet Amirliğini kınıyorum. 1 Mayıs'ı kutlamak içine bir araya gelen insanlar nedensiz olarak gözaltına alındı, dövüldü, gaz bombası atıldı. Taksim 1 Mayıs'a kapalı ama faşizan duygularla gelen provokatörlere, yılbaşı kutlamasında insanları öldüren magandalara açık.
(Sinan K.Bilgenoğlu-Volkan Şahin-Ufuk Koşar-Cem Tursun-Zülal Atagün-Erkan Çınar-Kadir Konuksever-Mehmet Çiçek)