Şıklığı dikkat çeken kitap

Mehmet ÖZÇATALOĞLU

Arden Yayınları, yayın dünyasının gediklilerinden olmamasına rağmen sağlam adımlar atarak, nitelikli kitaplar yayınlayarak kendisine bir yer edinmiş durumda. “Masallarla Dolu Bir Yıl” ile başlattıkları süreçte “Dünyanın En Güzel Hayvan Masalları” ve “Çocuklar İçin Shakespeare Öyküleri” baskı özelliği ve kalitesi ile dikkat çekiyordu. Dünya edebiyatından sunduğu örnekler ise oldukça mutluluk vericiydi. “Benim Adım Mülteci Değil”, “Apti’nin Beni”, “Bir Şişe Dolusu Mutluluk”, “Nil Nehri’nin Külkedisi”, bir anda hatırıma düşenler. Dünya’nın değişik coğrafyalarından o kültüre ait keyifli masal örnekleriydi.

Şimdi de şıklığı, tasarımı, baskı kalitesi ve içeriğiyle öne çıkan bir kitap daha elimde. “Yıldız Öyküleri”. Anita Ganeri yazmış, Andy Wilx resimlemiş, Çiğdem Özüer dilimize kazandırmış. Kitap beş bölümden ve yirmi üç öyküden oluşuyor. Eski Yunan öyküleri, Kuzey ve Güney Amerika öyküleri, Afrika öyküleri, Asya öyküleri, Avustralya ve Okyanusya öyküleri bu bölümleri oluşturuyor. Öykülerin her biri birer yıldız adeta!

“Binlerce yıldır geceleri gökyüzüne bakıp birbirimize yıldızların öykülerini anlatıyoruz. Samanyolu’nda göz kırpan milyarlarca yıldızı kim saçtı gökyüzüne? Güneşi bıkmadan, yorulmadan her gün kim taşıyor sırtında? Kutup ayısı can havliyle koşarak nasıl attı kendini bulutların arasına? Pekan gökte açılan deliği var gücüyle büyütmeseydi dünyaya yaz gelebilir miydi?” diye sıralanmış sorular arka kapakta. Yanıtlarsa içinde tabii ki.

VİKİNGLER GELİYOR​

Kitaptaki yirmi üç öykünün çoğunu takımyıldızlardan ilham alarak anlatılan mitler oluşturuyor. Eski Yunan’dan Afrika kabilelerine, Çin’den Aborjinlere, dünyanın dört bir yanından farklı kültürlerin gökyüzüne ilişkin efsaneleri bu kitapta. Andy Wilx’in çizimleri ise bu mitlere-öykülere can veriyor.

“Yıldız Öyküleri” kutup yıldızı gibi parlayadursun, geçelim başka bir Arden kitabı “Viking Hikâyeleri”ne. Eski Yunan, Kuzey-Güney Amerika, Asya, Afrika, Avustralya ve Okyanusya derken Avrupa’yı es geçtiğimizi farkettim. Bu taraflara dolanalım isterken de Kuzey Avrupa semalarından hikâyeler barındıran bu kitapla karşılaştım. Lari Don yazmış, Cate James resimlemiş. Sima Özkan da dilimize çevirmiş. Aslında yeni bir kitap değil “Viking Hikâyeleri.” 2019 yılının şubat ayında yayımlanmış ama ne derler ‘okunmamış kitap yeni kitaptır.’ Benim için de öyle oldu işte. Bir bakıma da iyi oldu. Yıldız Öyküleri ile bütünleşti. Kitapta on bir hikâye yer alıyor. Yazarın ifadesine göre de “bu kitapta yer alan hikâyeler, Vikinglerin kendileri hakkında anlattıklarına, Viking destanlarına dayanıyor. Viking destanları çoğunlukla 13. ve 14. yüzyıllarda, İzlanda’da yazıya geçirildi. Destanları kaleme alanlar, içindekilerin yüzlerce yıl önce gerçekten yaşandığına inanıyorlardı. Gerçekten de bazı destanlar bize tarihi olayları aktarırken, bazıları da mitolojik öykülere ve efsanelere değinir. Yine de hepsi, İskandinavyalıların kendi atalarının başına geldiğinde inandıkları birtakım olaylardır.”

Yazar her hikâyenin başlığının altına hangi destandan aldığını da belirtmiş. Ayrıca kitabın sonunda da “Bu hikâyeleri nereden buldum” diyerek kısa açıklamalar yapmış hikâyeleri aldığı destanlarla ilgili.

Viking hikâyeleri savaşçılar, ejderhalar, canavarlar ve zombilerle örülü hikâyelerden oluşuyor. Şimdi başa dönersek ve sözü yine Arden Yayınları’na getirirsek çok ilginç ve bir o kadar da önemli bir kültür mirasını bize taşıyorlar kuşkusuz. Dünyanın dört bir yanından çeşitli kültürlere ait masallar, hikâyelerle tanıştık ve görünen o ki tanışmaya da devam edeceğiz. Tabii bazı kitaplarda “Yıldız Öyküleri”nin şıklığını da arayacağım mutlaka!