Covid-19 vakalarında yeniden artış gözlenirken mutasyonlu virüsün görüldüğü il sayısı 23’e yükseldi. Balıkesir Tabip Odası Başkanı Uçan, “Salgında yine eskiye dönebiliriz” derken Mersin Tabip Odası Başkanı Antmen, mutasyonlu koronavirüse karşı sıkı tedbirlere ihtiyaç olduğu uyarısında bulundu.

‘Sil baştan’ alarm

Berkay SAĞOL

KORANAVİRÜS vakalarında bir süredir yeniden artış görülürken ‘mutasyonlu virüs’ endişe yaratıyor. Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Sema Turan, mutasyonlu virüsün görüldüğü il sayısının 23’e yükseldiğini söyledi. Prof. Dr. Turan, “İngiltere’deki görüntüler, bu virüsün yarattığı hastalığın da şiddetinin oldukça yüksek olduğu şeklinde. Bu da şu anlama geliyor; bireylerin hastaneye, yoğun bakıma ihtiyaç duyma oranları artabilir” dedi ve son dönemde vaka saylarındaki artışına dikkat çekti: “Aşılama sürecinin başlaması ile birlikte halkımız da bir miktar rahatlama yaşıyor olabilir. Mutasyon varken ve bu durum yaşanmaya halen devam ederken bizim de daha dikkatli olmamız gerek.”

BİR HAFTADIR ARTIŞ VAR

Mutasyonlu virüs şüphesi ve artan vaka artışı nedeniyle kimi illerdeki yerleşim alanları karantinaya alınıyor. Bunlardan birisi de Balıkesir’in İvrindi ilçesine bağlı Ayaklı ve Çatalan mahalleleri. Kentteki durumu aktaran Balıkesir Tabip Odası Başkanı Necdet Uçan, vaka sayısındaki artışa vurgu yaptı. Dr. Uçan, kentte mutasyonlu virüsün görülüp görülmediğiyle ilgili ellerinde herhangi bir bilgi olmadığını ifade etti: “Geçtiğimiz aylarda da Balıkesir’de belirli yerler zaman zaman karantinaya alınıyordu. Özellikle Balıkesir’in ilçelerine bağlı, eskiden köy statüsünde olan şimdiki mahalleler daha çok karantinaya alınıyor. Balıkesir genelinde vaka sayıları kasım ve aralık aylarına göre daha düşük seyrediyor. Ancak özellikle son 1 haftadır yeniden bir artış var. Günlük pozitif vaka sayıları yeniden 150’lere kadar çıkmış durumda. Hatta 170’leri gördüğümüz günler bile oldu.”

Dr. Uçan, sözlerini şöyle noktaladı: “Vaka sayılarının artışının mutasyona bağlı olup olmadığıyla ilgili elimizde bir veri yok. Artışın sebebinin kurallara ve kısıtlamalara uymamadan dolayı olduğunu düşünüyoruz. Önümüzdeki günlerde okulların açılması ve kısıtlamaların kaldırılması planlıyor. Bu şekilde kararlar verilirse salgında yine eskiye dönebiliriz.”

TEYAKKUZ HALİNDE BEKLİYORUZ

Manisa Tabip Odası Başkanı Şahut Duran ise kentte mutasyonlu virüs şüphesiyle karantinaya alınan kişilerin olduğunu dile getirdi. Duran, şöyle konuştu: “Mutasyonlu virüse yakalandığı şüphesiyle karantinada olan hastalar var ancak bu durum tam net değil. Kesin sonuç için kendilerinden alınan testler Ankara’ya gönderildi ve oradan açıklanacak. Mutasyonlu virüsün Manisa’da görülme ihtimaline karşı teyakkuz halinde bekliyoruz. Eğer şüphelenilen ve karantinada olan hastalarda mutasyonlu virüs olduğu kesinleşirse, vaka sayıları yeniden pik yapabilir.”
Dr. Duran, sözlerini şöyle sonlandırdı: “Pandemi hastanesi olan Merkezefendi Devlet Hastanesi bu ay normal çalışma düzenine geçecekti. Yatan hasta sayısı ve Covid-19 polikliniklerine başvuru sayısı az olmasına rağmen, Manisa İl Sağlık Müdürlüğü tarafından 1 ay daha pandemi hastanesi olarak çalışmaya devam etmesi istendi. Biz bu kararın mutasyonlu virüs riskinden dolayı olduğunu düşünüyoruz.”

***

Yanlış politikalara yenileri ekleniyor

Mersin Tabip Odası Başkanı Mehmet Antmen, ülkede 23 ilde görülen mutasyona uğrayan koronavirüse karşı daha sıkı tedbirlere ihtiyaç olduğunu belirtti: “Sürecin başından bu yana izlenen yanlış sağlık politikalarına yenilerinin de eklendiğini üzülerek izlemekteyiz. Bir an önce çok sayıda insanın aşılanması sağlanıncaya dek yayılımlarını önlemek ve sağlık sistemi üzerindeki baskıyı rahatlatmak için daha sıkı tedbirlere ihtiyaç var.”