İstanbul TÜYAP’ta düzenlenen, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ‘İnsanlık için hayırlı olsun’ diyerek açtığı IDEF 2015 Savunma Sanayii Fuarı, Vicdani Ret Derneği ve anti-militaristler tarafından protesto edildi: ‘Silahlanma insanlığa hayır değil ölüm getirecek’

Silah fuarına karşı anti-militarist protesto

ONUR EREM @onurerem

Vicdani Ret Derneği ve anti-militarist yurttaşlar, üç gündür İstanbul Büyükçekmece’deki TÜYAP Fuar ve Kongre Merkezi’nde sürmekte olan IDEF 2015 Savunma Sanayii Fuarı’nı protesto etti.

Bugün saat 14.00'te Vicdani Ret Derneği’nin çağrısıyla fuar alanının önünde toplanan yurttaşlar, bir basın açıklaması yaparak bireysel silahlanmanın ve militarizmin daha fazla ölüme yol açacağını vurguladı.

ÖVÜNÇ DEĞİL UTANÇ KAYNAĞI
Fuarın açılışını yapan Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın ‘İnsanlık için hayırlı olsun’ sözünü eleştiren VR-DER Eşbaşkanı Merve Arkun, “Burada sergilenen silahlar insanlığa hayır değil ölüm getirecek. Bu silahlar insanlık için övünç değil utanç kaynağıdır, çünkü dünyanın dört bir yanında çatışmaları körüklemek ve sivil halkı öldürmekten başka bir işe yaramayacak” dedi.

YILLIK 5 TRİLYON TL
Dünya çapında yıllık askeri harcama miktarının yaklaşık 5 trilyon TL’ye denk geldiğini hatırlatan Arkun, bu miktarın 98 ülkenin yıllık GSYH’sının toplamından fazla olduğun söyledi. “Yoksul halkın cebinden vergi olarak alınan paralarla burada sergilenen kitlesel ölüm silahları geliştiren devletlere bir çağrımız var: Silahlanmayı ve askeri harcamaları durdurun” diyen Arkun, geliştirilmekte olan yazılımlarla insansız hava araçlarının hedeflerine otonom bir şekilde saldırması gibi askeri teknolojilerin tehlikesine dikkat çekti.

MİLİTARİZM ÖLDÜRÜR
Arkun konuşmasını “Unutmayın, bütün bu silahlar her gün, dünyanın dört bir yanında insanları öldürmek için kullanılıyor. Hedef olma sırasının ne zaman size geleceğini asla bilemezsiniz. Militarizm öldürür” diyerek sonlandırdı.