Dünyada geçen yıl silah ve savunma harcamalarında son 10 yılın en yüksek artışı yaşandı. Savunmaya en yüksek harcama yapan ülkeler ABD, Suudi Arabistan ve Çin oldu

Silah ve silahlanma harcamaları artıyor

DIŞ HABERLER SERVİSİ

Dünyada siyasi kriz ve gerilimler tırmanırken ülkelerin silah ve savunma harcamaları da gittikçe artıyor. Uluslararası Stratejik Araştırmalar Enstitüsü (IISS), geçen yıl yapılan savunma harcamalarına ilişkin yeni rapor yayımladı. Rapora göre, bu harcamalar 2019 yılında bir önceki yıla oranla ortalama yüzde 4 oranında arttı. Bunun son 10 yılın en yüksek artışı olduğuna işaret edilen raporda, en yüksek artış yüzde 6 ile ABD ve Çin’de kaydedildi. Rapora göre, silah ve savunma harcamalarını en çok artıran ilk üç ülke ABD, Suudi Arabistan ve Çin olarak sıralandı. Dördüncü sırada ise Rusya yer aldı.

Raporda, ABD’nin ayırdığı savunma bütçesine ilişkin dikkat çekici karşılaştırmalara da yer verildi. ABD’nin geçen yılki savunma harcamalarının 53 milyar 400 bin dolar arttığını ve bu sayının İngiltere’ye ait dünyanın altıncı büyük bütçesine denk geldiği ve tüm Avrupa ülkelerinin savunma bütçesinden de dört kez büyük olduğu vurgulandı. Avrupa ülkelerinde ise savunma harcamaları yüzde 4,2 arttı. Almanya da söz konusu raporda, dokuzuncu sırada olurken Türkiye’ye ilişkin rakamlara yer verilmedi. IISS Direktörü John Chipman, Avrupa’daki artışın Rusya kaynaklı güvensizlikler olduğunu söyledi.

TÜRKİYE’DEN 19 MİLYAR DOLARLIK HARCAMA

Türkiye’nin 2018 yılında bir önceki yıla göre askeri harcamalara yüzde 24 daha fazla bütçe ayırdığı Stockholm Barış Araştırmaları Enstitüsü’nün (SIPRI) geçen yılki raporunda yer almıştı. Türkiye, 19 milyar dolarlık harcamasıyla en çok askeri harcama yapan ülkeler listesinde 15’inci sırada bulunmuştu. Ankara’nın askeri harcamalarındaki artış ile ilgili konuşan SIPRI araştırmacısı Nan Tian, “Türkiye hızlı askeri teçhizat teslimatı konusunda giderek daha fazla harcama yapıyor ve bir yandan da yüklü miktarda silah satın alıyor. Türkiye ayrıca Suriye’deki Kürt gruplara karşı askeri harekatını genişletiyor, bu da çok fazla paraya mal oluyor” ifadelerine yer verdi.