Şili halkı, Pinochet döneminden kalma diktatörlük anayasasının değiştirilmesine karar verdi. Referandumun sonucuna göre anayasayı, Şili halkı tarafından oluşturulan bir kurul hazırlayacak.

Şili'de anayasa değişiyor

DIŞ HABERLER SERVİSİ

Güney Amerika ülkesi Şili’de pazar günü düzenlenen referandumda sandığa giden seçmenlerin dörtte üçünden fazlası yürürlükteki anayasanın değiştirilmesi yönünde oy kullandı.

Seçim komisyonu katılım oranının yüzde 50 olduğu referandumda seçmenlerin yüzde 78’inden fazlasının anayasa reformunu desteklediğini duyurdu. Referandumda Şili halkı anayasanın kimin tarafından yazılacağı konusunda da oy kullandı. Referandum sonucuna göre, yeni anayasa vatandaşlardan oluşan bir kurul tarafından hazırlanacak.


EŞİTLİKÇİ KURUL

Böylece halk, milletvekili ve yurttaşlardan oluşan karma bir kurulun anayasayı hazırlamasına da karşı çıkmış oldu. Üyeleri 2021’de seçilecek kurulun hazırladığı anayasa taslağı 2022’de referanduma sunulacak. 155 kişi olması öngörülen kurulun yarısını kadın yarısını erkek üyeler oluşturacak.

Şili’nin sağcı devlet başkanı Sebastian Pinera, referandumun “herkesin birlikte yürümesi gereken bir yolun başı” olduğunu söyledi. Eski anayasanın ülkeyi böldüğünü ifade eden Pinera, “Bugünden itibaren hepimiz yeni anayasanın birlik, istikrar ve gelecek için geniş kapsamlı bir çerçeve oluşturmasına çalışmalıyız” dedi. Halk ise referandumun sonucunu düzenlenen mitingle kutladı. Başkent Santiago’da “Şili uyandı” sloganları yankılandı.

ÖZELLEŞTİRMELERE YOL AÇTI

1980’de diktatör Augusto Pinochet iktidarında yapılan anayasa, kamu işletmelerinin özelleştirilmesini olanak sağladığı ve ülkede sınıfsal farklılıkları derinleştirdiği için tepki görüyor. Çok sayıda sivil toplum girişimi, sol ve merkez partiler Şili anayasasını kapsamlı değişikliklerin önünde engel olarak görmüş, ekonomik eşitsizlikten de anayasayı sorumlu tutmuştu.