Şili'de direnenler geri adım attırdı: Polisin plastik mermi kullanımı askıya alındı


Ekim başından bu yana ekonomi politikalarına karşı protesto gösterilerinin yapıldığı Şili'de, son 20 yıldakinin toplamından daha fazla kişinin gözlerinden vurulması ve görme yetisini kaybetmesi karşısında, polis plastik mermi kullanımını askıya aldığını açıkladı.

Güney Amerika ülkesi Şili'de 6 Ekim'deki metro zammıyla başlayan protesto gösterilerinde bugüne dek 23 kişi hayatını kaybedip 3500 kişi yaralanırken, en az 230 gösterici havalı silah mermilerinin yüzlerine isabet etmesi sonucu görme yetisini kaybetti.

Şili Üniversitesi ile Salvador Göz Hastanesi'nin plastik mermilerin sadece yüzde 20'sinin kauçuk olduğu, kalanının silika, baryum sulfat, kurşun gibi zararlı maddelerden oluştuğuna dair araştırmasının da yayımlanması sonrası, Emniyet Genel Müdürü Mario Rozas'dan açıklama geldi.

Emniyet'in Twitter hesabından açıklama yapan Rozas, plastik mermi ateşleyen havalı silahların, sadece anlık ölüm tehlikesinin olduğu durumlarda savunma amaçlı kullanılabileceğini, kullanımların askıya alındığını ifade etti.

Ekonomik yardım paketini hayata geçirmesi ve kabinesinden 8 bakanı değiştirmesine rağmen protestoları durduramayan Devlet Başkanı Sebastian Pinera, güvenlik güçlerinin kendilerine verilen yetkiyi kötüye kullandığını ve protestoculara karşı orantısız güç uyguladığını kabul etmişti.