Şili’de seçmenler ülkenin yeni anayasasını hazırlayacak olan Anayasa Kongresi’ni seçti. Seçimde sol ve bağımsız güçler, anayasaya ilerici maddelerin girmesini engellemeyi hedefleyen sağcılara karşı net bir zafer elde etti.

Şili'de halk kararını verdi: Yeni anayasayı sol güçler hazırlayacak

DIŞ HABERLER SERVİSİ

Şili’de halk, yeni anayasayı hazırlayacak olan Anayasa Kongresi’ni belirlemek için sandık başına gitti.

Şili Seçim Servisi’nin (Servel) kesin olmayan verilerine göre, sağcıların oluşturduğu ‘Vamos por Chile’ listesi 155 sandalyenin yalnızca 36’sını elde etti.

Kazandığı sandalye sayısı, kongrenin dörtte birinden az olan Şili sağı, bu sonuçla önemli bir kayıp yaşadı. Vamos por Chile, yeni anayasaya dahil edilecek önemli ilerici değişiklikleri engellemek için toplam sandalye sayısının en az üçte birini elde etmeyi hedefliyordu.

Ülke solu ise seçimlerde önemli bir başarı yakaladı. Merkez-sol Apruebo listesi 24 sandalye alırken, Komünist-Geniş Cephe Apruebo Dignidad listesi 28 sandalyeyle ikinci sırada yer aldı.

Kayıtlı seçmenlerin yüzde 15'ini temsil eden üç milyon oyla, Nueva Constitución listesi 9 sandalye, Del Pueblo listesi ise 21 sandalye kazandı.

155 sandalyenin 17'si yerli halka ayrıldı ve diğer 15 sandalye bağımsız partiler tarafından elde edildi.

Sonuçlar, Ekim 2019’da 1 milyon 200 bin kişiyi başkent Santiago sokaklarına taşıyan ve yeni bir anayasa isteyen neoliberalizm karşıtı sol güçlerin, ülkenin yeni anayasasını hazırlama sürecine kritik bir zafer elde ettiğini gösteriyor.

Valiler, belediye başkanları ve meclis üyelerine ilişkin seçim sonuçları 23 Mayıs’ta belli olacak. Kesin sonuçlar ise ay sonunda açıklanacak.