Şili, 25 Kasım’da kadına yönelik devlet şiddetini tartışıyor. Halk protestolarını izleyen ve belgeleyen 38 yaşındaki kadın gazeteci evinde ölü bulundu. Savcılık cinayet soruşturması yürütüyor

Şili’de polis şiddetini belgeleyen kadın gazeteci öldürüldü

Latin Amerika ülkesi Şili’de cansız bedeni demir parmaklıklara asılı bulunan pandomim sanatçısı Daniela Carasco’nun ölümü tartışılırken, halk protestolarını takip eden bir kadın gazeteci de evinde ölü bulundu.

Başkent Santiago’da, Albertina Martínez Burgos isimli 38 yaşındaki fotoğrafçı ve gazetecinin, 22 Kasım günü evinde ölü bulunduğu, bedeninde şiddet izlerine rastlandığı ve savcılığın olayı cinayet olarak araştırdığı öğrenildi.

Evrensel'in El Unversal’dan aktardığı haberine göre, Martinez Burgos, diğer gazetecilerle birlikte beş haftadan uzun süredir devam eden halk protestolarını ve özellikle Santiago’daki İtalya Meydanı’ndaki eylemleri takip ediyordu. La Jornada’nın haberinde ise gazetecinin, Şili askeri polisinin (Carabineros) protestoculara yönelik saldırılarını kayıt altına aldığı belirtildi.

Savcılıktan yapılan açıklamada otopsinin henüz sonuçlanmadığı ancak soruşturmanın cinayet soruşturması olarak sürdürüldüğü ve gazetecinin çektiği fotoğrafların ve ilgili malzemelerinin de çalındığının tespit edildiği belirtildi.

Şili’de Ekim başında metro zammına karşı başlayan öğrenci eylemleri polis şiddeti nedeniyle halkın öfkesine neden olmuş ve ülke geneline yayılarak bir ayı aşkındır süren sağcı-neoliberal hükümete karşı halk protestolarına dönüşmüştü. Gösteriler sırasında 23 kişi hayatını kaybederken, 1218 kişi yaralanmış ve 9 bin 203 kişi gözaltına alınmıştı. Yaralananlardan en az 230'u, polislerin kullandığı havalı silah mermilerinin yüzlerine isabet etmesi sonucu görme yetisini kaybetmişti.