Şili'de sendikalardan ortak açıklama: 'OHAL devam ederse genel grev başlatacağız'

Şili'de ulaşıma yapılan zamma karşı başlayan gösteriler devam ederken sendikalar ortak bir çağrı yaptı. Sendikalar ortak açıklamasında, demokrasi yeniden tesis edilmezse 23 Ekim’de genel grev başlatacaklarını duyurdu.

Birleşik İşçi Merkezi (CUT), AFP’ye (Özel Emekliliğe) Hayır Koordinasyonu, Maliye Çalışanları Birliği (ANEF), Sağlık Çalışanları Ulusal Konfederasyonu (CONFUSAM), Ticari ve Finansal Hizmet Sendikaları Konfederasyonu ve Üniversite Sağlık Profesyonelleri Demokratik Konfederasyonu (CONFEDEPRUS) gibi çok sayıda sendika ve meslek örgütü, “Bıktık. Birleşiyoruz' şiarıyla bir araya geldiklerini belirtti. Sendikalar, sokaktaki şiddetin ortaya çıkaranın hükümetin baskı uygulamaları ve askeri sokağa çıkarması olduğunu belirterek, demokrasi yeniden tesis edilmezse 23 Ekim’de genel grev başlatacaklarını duyurdu.

Evrensel'in aktardığına göre, şiddet ortamı nedeniyle işçi ve emekçilere, hayatlarını tehlikeye atamama ve işe gitmeme çağrısı yapan sendikalar, meclisteki muhalefet partilerinden ve ilerici vekillerden ise demokrasi için birleşmeleri ve olağanüstü hal kaldırılmadığı sürece “yasama grevi”ne çıkmaları talep edildi.

"ŞİLİ DİKTATÖRLÜKTEN BU YANA EN BÜYÜK SOSYAL VE SİYASİ KRİZİNİ YAŞIYOR"

"Şili askeri diktatörlükten bu yana en büyük sosyal ve siyasi krizini yaşıyor" denilen açıklamada, "Toplu hareketlilikteki artışın tetiklediği toplumsal salgın, son onyıllarda teşvik edilen politikalar üzerinde mevcut ve hoşnutsuzluğa, temel hizmetlerde kalıcı artışlara, durgun ücretlere ve sosyal hakların diğerleri arasında ticarileşmesine yol açtı.Toplumsal hareketlerdeki yükselişle gelen sosyal patlama, son yıllarda uygulanan politikalara, kamu hizmetlerinin kalıcı olarak pahalılaşmasına, maaşlardaki durgunluğa ve diğerlerinin yanı sıra sosyal hakların ticarileştirilmesine yönelik birikmiş öfkenin açık sonucudur" ifadeleri kullanıldı.

Açıklama şu ifadelerle devam etti: "Devlet Başkanı Sebastián Pinera, tüm ülkeye yayılan yurttaş protestolarının arka planındaki nedenleri anlamamakta ve bu tutumuyla ülkeyi yönetecek koşullara sahip olmadığı da nettir. Bu nedenle, ilk olarak, yasalar çerçevesinde, hiçbir işçi hayatını tehlikeye atmamalı, koşullar uygun değilse işyerlerine gitmemelidir. ‘Sendikal Birlik’ toplantısında bir araya gelen sendikal örgütlenmeler olarak hükümetten demokratik kurumsallığı yeniden hayata geçirmesini talep ediyoruz, bu da ilk olarak olağanüstü halin kaldırılması ve askerlerin kışlara geri gönderilmesi anlamına gelmektedir."

"GENEL GREV ÇAĞRISI YAPMA KARARIMIZI DUYURUYORUZ"

Açıklama şöyle devam etti: "Ancak olağanüstü halin kaldırılmasıyla, işçileri ve sosyal hareketleri temsil eden örgütlenmelerle, bu toplumsal öfke durumunu ortaya çıkarak taleplere cevap verebilecek gerçek anlamda bir sosyal diyalog başlatılmasına izin verecek koşullar mümkün olabilir. Mevcut örgütler olarak, ülkenin sokaklarını boşaltacak bir ‘Genel Grev’ çağrısı yapma kararımızı duyuruyoruz. Hükümet gerekli yanıtları vermek ve bu kriz durumdan demokratik çıkışı sağlamazsa 23 Ekim çarşamba gününden itibaren greve başlanacaktır."