Şili’de yeni anayasa için yerli lider görevde

DIŞ HABERLER SERVİSİ

Şili’de yeni anayasa yazımı için kurucu meclis işlevi görecek olan Anayasal Konvensiyon'un başkanlığına ilk kez bir Mapuche yerlisi getirildi, akademisyen Elisa Lancon bu göreve seçildi.

Ekim 2019’da başkent Santiago’da metro ücretlerine yapılan zamma tepki gösteren öğrencilerin günler süren eylemlerinin ardından tüm ülkeye yayılan protestolarla başlayan değişim süreci, kurucu meclisin ilk oturumunu yapmasıyla yeni bir aşamaya geçti. 78 erkek ve 77 kadın üyenin halk tarafından seçilerek oluşturduğu Meclis'in üyeleri yemin ederek görevlerine başladı. Mecliste yerli halkların da 17 temsilcisi bulunuyor. İlk oturumda meclis başkanlığı seçimi yapılırken bu seçimi 155 üyenin 96’sının oyunu alan Mapuche yerlisi Elisa Loncon kazandı. 58 yaşındaki Loncon bir dilbilimci ve Santigo Üniversitesi’nde öğretim üyesi. Lancon, "Atalarımızın düşü gerçekleşiyor. Şili'yi yeniden kurmak ve bu ülkeyi oluşturan tüm uluslar arasında yeni bir ilişki kurmak mümkündür" açıklaması yaptı.

REFERANDUM YAPILMIŞTI

Ekim 2020’de düzenlenen referanduma katılanların yüzde 78’i yeni anayasaya, yüzde 79’u yeni anayasanın tamamının halk tarafından seçilecek bir kurucu meclis tarafından yazılmasına “evet” oyu vermişti. Geçtiğimiz mayıs ayında yapılan seçimlerde ise 155 sandalyeli meclisin üyeleri halk tarafından seçildi. Resmi olarak adına Anayasal Konvensiyon denilen kurucu mecliste, mevcut hükümet ve diğer sağ partiler azınlıkta kalırken meclisin çoğunluğu sol, sosyalist partilerin üyeleri ve sosyal hareketlerin bağımsız üyelerinden oluştu. Kurucu meclis ilk oturumunun ardından dün çalışmalarına başladı.